Privreda

Najveći ribnjak u BiH pliva uprkos stečaju

Najveći ribnjak u BiH pliva uprkos stečaju
Foto: Arhiva | Najveći ribnjak u BiH pliva uprkos stečaju

PRIJEDOR - Ribnjak "Saničani" iz Prijedora nastaviće proizvodnju i prodaju ribe, odluka je koja je donesena na posljednjoj sjednici Skupštine povjerilaca u ovom preduzeću, rekao je juče za "Nezavisne novine" Mirko Marčeta, stečajni upravnik ovog preduzeća.

Naime, na ovaj način će pokušati da se nastavi osnovna djelatnost za koju su registrovani, ali, kako kaže, u onom obimu koliko su u mogućnosti.

"Nastojimo na ovaj način pokušati da Ribnjak "Saničani", najveći ribnjak u BiH, preživi", kazao je Marčeta i istakao da su prije dva dana počeli izlov ribe.

Kako je rekao, na sjednici Skupštine povjerilaca, koja je održana krajem prošle sedmice, bilo je riječi i o potraživanjima.

Pojasnio je da su u prethodnom periodu imali pomoć od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ali, kako kaže, budući da je stečajni postupak pitanje pravosudnih institucija, Ministarstvo ne može da utiče na sam postupak.

"Najbitnije je da Ministarstvo ima sluha i volje za pomoć, pa su nam tako u prethodnom periodu obezbijedili oko 20 tona hrane za ribu", kazao je Marčeta.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ranije su rekli za "Nezavisne novine" da su svjesni značaja Ribnjaka "Saničani" kako za grad Prijedor, tako i za cijelu Republiku Srpsku, te stoga kontinuirano prate stečajni postupak koji je u toku.

Okružni privredni sud u Prijedoru je krajem marta otvorio stečaj u Ribnjaku "Saničani" iz Prijedora, koji dobavljačima i državi na ime obaveza duguje više od 360.000 KM, tako da je jedan od najvećih i najstarijih ribnjaka u BiH završio u stečajnim vodama.

Podsjećamo, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je Pravobranilaštvo RS 17. jula prošle godine, a prijedorski sud je 11. septembra pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka.

Određene su i mjere radi obezbjeđenja imovine kojima se zabranjuje stečajnom dužniku da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Na ovo rješenje žalio se većinski vlasnik Ribnjaka "Saničani" Radojica Ratkovac i žalba je odbijena. Prema podacima Banjalučke berze, Ratkovac je vlasnik 52,128 odsto akcija, a među deset najvećih akcionara su i pet fondova, dvije banke i dva fizička lica. Posljednji put je akcijama trgovano 2013. godine. Neto gubitak u 2018. godini iznosio je 89.025 KM, da bi se u 2019. godini gotovo upetostručio i iznosio 420.746 KM. U toku 2019. godine krug fabrike sa upravnom zgradom i ribnjak površine 43 hektara prešli su u vlasništvo Nove banke zbog neservisiranja hipotekarnog kredita i neplaćanja reprograma.

Republički vodni inspektori su u kontrolama u maju 2019. godine konstatovali da se ribogojilište ne održava adekvatno već duži period i da to utiče na smanjenu efikasnost i bezbjednost objekta.

Resorno ministarstvo je 2018. godine imenovalo stručni tim, koji je obišao ribnjak radi utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu o iznesenim pritužbama mještana Saničana o uginuću ribe, urušavanju nasipa, neodržavanju prostora i narušavanju ekološke ravnoteže.

Iste godine Republička vodna inspekcija nalagala je mjere za otklanjanje uočenih nedostataka, čije otklanjanje nije izvršeno u ostavljenom roku.

Predstavnici "Voda Srpske" takođe su naložili otklanjanje nedostataka, što nije učinjeno, te ribnjak nije dobio produženje vodne dozvole niti je danas posjeduje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije