Privreda

Naplaćena samo trećina naknada od koncesija

Naplaćena samo trećina naknada od koncesija
Foto: Arhiva | Naplaćena samo trećina naknada od koncesija

TUZLA - Tuzlanski kanton ima 68 koncesionara koji duguju 9,4 miliona KM od čega je do sada naplaćeno 2,7 miliona KM.

Akumulirani dugovi trenutno predstavljaju problem za dva rudnika uglja, te treba pronaći adekvatna rješenja kako bi se ti problemi prevazišli u što kraćem roku, rečeno je na današnjoj sjednici Vlade TK. 

Koncesori u Vladi TK su Ministarstvo privrede, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Komisija za koncesije Tuzlanskog kantona dva puta godišnje obilazi teren, a u junu je kontrolisala sve koncesionare.

"Možemo reći da se svih 68 koncesionara pridržavaju Ugovora o koncesiji i svi su izjavili da nemaju prigovora o odvijanju ugovora. Ministarstva kao koncesori uredno i na vrijeme dostavljaju odluke o plaćanju koncesionih ugovora. Vlada TK, ministarstva i Komisija su uložili veliki trud u proteklom periodu kako bi se proces dodjele koncesija ubrzao te odnos s koncesarom dodatno poboljšao, rekao je Dino Konaković, predsjednik Komisije za koncesije Vlade TK, te dodao da je poboljšana procedura naplate koncesionih naknada, te su smanjena dugovanja određenih koncesionara.

"Rudnici 'Kreka' i 'Đurđevik' imaju dug od oko 8,6 miliona KM. Ostali koncesionari, njih ukupno 66, imaju dug od oko 760.000 KM. Po tome možemo vidjeti da svi ostali koncesionari izmiruju svoje obaveze. Što se tiče Rudnika 'Kreka' oni su najveći dužnik i oni duguju više od osam miliona i taj dug je stvoren prethodnih godina", pojašnjava Konaković i dodaje da rudnici "Kreka" prošle godine su potpisali ugovor o koncesiji na 30 godina i obezbijedili bankovnu garanciju pa neće više biti problema u vezi s naplatom koncesija. Inače, pomenuti rudnik u ranijem periodu nije imao deset godina ugovor o koncesijama pa se dug nagomilao i on se otplaćuje na osnovu potpisanog sporazuma i to ovisno od mogućnosti ovog privrednog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije