Privreda

"Nezavisne novine" investiraju u solarnu energiju

"Nezavisne novine"  investiraju u solarnu energiju
Foto: Dražan Pozderović | "Nezavisne novine" investiraju u solarnu energiju

BANJALUKA, LAKTAŠI – "Nezavisne novine" sa kompanijom "ETMAX" potpisale su ugovor o izgradnji dvije male solarne elektrane koje će biti izgrađene na teritoriji Laktaša.

"Obnovljivi izbori energije sve su popularniji, i kao ozbiljna kompanija razmišljamo o budućnosti, i odlučili smo se da idemo u tom pravcu. Radi se o dugoročnoj investiciji, koja treba da nam obezbjedi neku vrstu sigurnosti ", rekao je Neven Kopanja, direktor "Nezavisnih novina".

Inače, u posljednjih nekoliko godina, investiranje u obnovljive izvore energije sve je popularnije, i mnoge kompanije vrlo intenzivno prave solarne elektrane koje koriste za vlastite potrebe, i za svoje proizvodne pogone.

Solarne elektrane uglavnom se grade na objektima i krovovima ali i na zemlji, a osim različite instalisane snage, razlikuju se i po namjeni, tačnije da li će se proizvedena električna energija koristiti za vlastitu potrošnju ili će se isporučivati u elektro distributivnu mrežu, ili pak kombinacije ove dvije namjene.

U kompaniji ETMAX kažu da već godinama rade na izgradnji solarnih elektrana, te da investitori kod njih mogu da dobiju kompletnu uslugu od početnog do finalnog koraka kako u procesu projektovanja tako i u procesu izgradnje, po sistemu ključ u ruke.

"Do sada smo izgradili i pustili u rad solarnih elektrana snage preko 50 MW, a u procesu izgradnje imamo još 60 MW, dok u razvoju imamo oko 500 MW. Specijalizovani smo za izvođenje projekata svih vrsta složenosti od mikro postrojenja za individualne stambene objekte do komercijalnih elektrana za potrebe privrede i namjenu u industriji", rekli su nam u kompaniji ETMAX. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije