Privreda

Njemački privrednici razočarani

Njemački privrednici razočarani
Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Njemački privrednici razočarani

Njemački privrednici su danas izrazili razočaranje nakon što su kancelarka Angela Merkel i premijeri pokrajina dozvolili ublažavanje mjera od 8. marta ako broj oboljelih padne ispod 50 na 100.000 stanovnika, jer smatraju da do toga brzo doći.

"Rezultati sastanka kancelarke i premijera 16 pokrajina su katastrofa za maloprodajni sektor", rekao je Štefan Gent, izvršni direktor Asocijacije za maloprodaju (HDE).

Neke prodavnice, poput knjižara i pijaca cvijeća će moći da se otvore, međutim, ostale maloprodajne radnje mogu da se otvore samo u regionima gdje je broj oboljelih na 100.000 stanovnika ispod 50 u rasponu od prethodnih sedam dana.

Računajući četvrtak, prosjek broja oboljelih u Njemačkoj je 64,7 na 100.000 stanovnika, u odnosu na 64 dana ranije.

"Uslov za otvaranje maloprodajnih objekata je da bude ispod 50 inficiranih u razmaku od sedam dana. Ali, ta brojka ni na vidiku", rekli su iz HDE i dodali da će maloprodajne radnje zbog toga izgubiti još deset miliona evra do kraja marta.

Prema novom planu koji sadrži pet koraka, u jednoj kući/stanu će od 8. marta moći da se okupi do pet ljudi iz dva domaćinstva, s tim da u tu brojku ne ulaze djeca ispod 14 godina.

Njemačka je u srijedu zabilježila 11.912 novoinficiranih kovidom, a preminulo je 359 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije