Privreda

Nova ponuda Vinarije "Vukoje" - aperitivo bar i šop

Nova ponuda Vinarije "Vukoje" - aperitivo bar i šop
Foto: N.N. | Nova ponuda Vinarije "Vukoje" - aperitivo bar i šop

TREBINJE - U sklopu destilerije Podruma "Vukoje 1982", na lokalitetu Zasad polje na ulazu u Trebinje, otvoren je svojevrsni ugostiteljsko-turistički objekat kapaciteta od 60 do 100 osoba - "Destilerija aperitivo bar i šop".

Vukoje su i ovoga puta prijatno iznenadili uživaoce božanske kapljice, jer nije u pitanju ni klasični kafe-prostor niti je samo degustaciona sala, već su na mjestu pored magistralnog puta Trebinje - Ljubinje, u srcu svojih vinograda, osmislili pravo mjesto za uživanje i istovremeno upoznavanje s njihovim proizvodima.

Svakog dana od 12 do 20 časova posjetioci u pojedinačnim ili organizovanim posjetama moći će ovdje da se osvježe i kupe čuvena vina, ali prvenstveno destilate čuvenih hercegovačkih sorti grožđa, koji nastaju upravo na ovom mjestu.

"Ovdje će se moći probati, ali i saznati nešto više o proizvodnji destilata naše čuvene rakije grozde, iz koje će posjetioci vidjeti potencijal ovdašnjih vinograda, ne samo u čaši ove rakije ili naših vina, već su svuda unaokolo vinova loza naših zasađenih 30 hektara i maslinjaci s oko 1.000 stabala maslina", kazao je Radovan Vukoje na otvaranju.

Osmišljen kao objekat u kome se, osim vina, može uživati prvenstveno u rakiji lozovači grozdi, u "Aperitivo baru i šopu" su dostupna sva pića Podruma "Vukoje 1982", računajući i likere koji se proizvode u posljednjih nekoliko godina, ali i maslinovo ulje, koje se zasad proizvodi u nešto manjim količinama jer masline još nisu u punom rodu, a maslinjaci će biti proširivani.

"Na ovom je lokalitetu i 600 stabala smokve, maslinjaci i organska farma s ovcama, s koje se đubre i maslinjaci i vinogradi, a sve to će turistima biti omogućeno da i sami vide, da osjete ono najbolje iz destilata koji dolaze iz Podruma 'Vukoje', ali i da sami vide kako se ovdje uzgaja vinova loza, kako se ta rakija destiluje, kako nastaje dobra kapljica, uz koju će se ovdje moći uživati i u hrani i to ne na način kao u restoranima, već će se služiti meze kao potpuni užitak u piću", dodaje Vukoje.

Osim što se nalazi na čuvenoj Vinskoj cesti Hercegovine, ovaj objekat je i na polovini puta između Trebinja i "Grada sunca", pa je sve to uslovilo da su ga još prije otvaranja već počeli obilaziti i turisti i domaći gosti, za koje je i otvoren.

Ovo je, kako kažu u najboljoj vinariji regiona, još jedan iskorak u vinskom turizmu kojim su se Vukoje počele baviti prije skoro dvije decenije, načinivši i tada pionirski podvig u bavljenju vinarstvom i vinogradarstvom, a svjesni činjenice da biti prvi znači i krčiti put drugima u inovativnosti u poslu, odlučili su se za ovaj potez.

"Svako ko pokaže želju da se upozna s načinom proizvodnje sirovine i procesom nastanka samog destilata, dobiće našeg vodiča koji će mu sve to pokazati i prošetati s gostima kroz vinograde, maslinjake, kroz destileriju i punionicu, da mu se cijeli taj proces malo približi, ali i da se uvjeri da se kod nas vodi računa o svakom detalju, a najviše o kvalitetu proizvoda, da bi jednostavno osjetili hercegovačku priču u čaši", kaže Vukoje.

Napominjući da ovo neće biti objekat u koji će se usputno svraćati, već dio turističke ponude Vukoja u kojoj će se dopuniti onaj dio  restoranskih i smještajnih kapaciteta, čuvenog vidikovca Trebinja, Vinogradareve kuće, Vile Pergole, Vukoje dodaje da će se degustacije raditi pola sata, ali turisti mogu da ostanu koliko god žele, jer u ambijentu vinograda, u blizini rijeke Trebišnjice i potpunim ugođajem na nepcu, zasigurno će svi ostajati mnogo duže.

Organska farma kao dio ciklusa

Ono što je velika zanimljivost i inovativnost u cjelokupnom poslu jeste da je usred vinograda i maslinjaka smještena organska farma ovaca, autohtone hercegovačke pramenke, a ovce se uzgajaju kao prirodni čistač maslinjaka i vinograda, čijim se stajnjakom đubri njihovo tlo.

"Imam oko 120 ovaca koje pasu u redovima između maslina i čokota vinove loze, tako da same prirodno čiste travu, a njihov se stajnjak koristi za đubrenje, pa imamo situaciju da u maslinjaku ne koristimo herbicide niti bilo kakvo drugo hemijsko sredstvo za prihranu ili zaštitu, tako da smo na taj način zatvorili tu neku prirodnu cjelinu", ispričao nam je u maslinjaku jedan od radnika Podruma "Vukoje 1982" Zoran Zubac.

Naročito je, kaže, ponosan na maslinjake, u kojim nema hemijskih tretmana i u kojim se se samo vrši navodnjavanje i berba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije