Privreda

Pratite nas na Google news

Novalić: Robne rezerve su pune, pomoći ćemo sjetvu

Novalić: Robne rezerve su pune, pomoći ćemo sjetvu
Foto: Arhiva | Novalić: Robne rezerve su pune, pomoći ćemo sjetvu
Fena

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica preuzeli obavezu da maksimalno pomognu ovogodišnju sjetvu i razvoj poljoprivrede.

"Naše robne rezerve su pune. Federacija ima hrane i brašna i niko ne treba da strahuje za to. Također, u kontaktu smo sa velikim prozivođačima, i oni su pokazali veliku društvenu odgovornost. Svejedno, Vlada će maksimalno motivisati što veću proljetnu, a onda i jesenju sjetvu, kako bismo bili još sigurniji", rekao je Novalić i dodao:

"Proteklih godina imali smo ogroman procenat neobrađene zemlje, i ova kriza je vrijeme da se to značajno promijeni. Sada je vrijeme kada nijedna njiva ne treba da ostane neiskorištena i nezasijana. Za početak, Federalno ministarstvo poljoprivrede povećalo je fond za sjeme, sadni materijal i đubrivo za 10 puta, sa 500 hiljada na 5 miliona. Svi će imati priliku da podnesu zahtjeve, a operativnim planom osigurano je i 10 miliona za početak isplate poticaja".  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije