Privreda

Određena milionska kaucija za Mitala i njegove saradnike

Određena milionska kaucija za Mitala i njegove saradnike
Foto: Ilustracija | Određena milionska kaucija za Mitala i njegove saradnike

TUZLA - Kantonalni sud u Tuzli donio je rješenje kojim se prihvata jemstvo, odnosno kaucija za puštanje iz pritvora predsjednika Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Pramoda Mitala i njegova dva bliska saradnika.

Postupajući kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić za "Klix.ba" je rekao da je Kantonalni sud u Tuzli donio rješenjem kojim se prihvata ranije upućeni zahtjev, naglasivši da će više informacija o ovom slučaju biti poznato naknadno. 


Povezana vijest:

Ko je uhapšeni Pramod Mital i šta njegova porodica posjeduje u BiH? 


Nakon što bude uplaćena kaucija od skoro tri miliona KM, uz 21 milion maraka imovinsko-pravnog zahtjeva, Mital i saučesnici bi trebali pravno postati slobodne osobe.

Još uvijek nije poznato da li rješenje sadržava određene mjere zabrane, koje bi osumnjičenima nametnule ograničeno kretanje.

Kako piše pomenuti sarajevski portal, ukoliko sve administrativne procedure budu tekle predviđenom dinamikom, novac bi mogao da bude uplaćen u toku ovog dana.

Tužilaštvo TK milionera Pramoda Mitala, zatim, člana Nadzornog odbora GIKIL-a Radžiba Daša i generalnog direktora lukavačke kompanije Parameša Batačarija tereti za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlaštenja u poslovanju.

Nakon što im je Kantonalni sud u Tuzli odredio jednomjesečni pritvor, odbrane osumnjičenih pokrenule su intenzivne pregovore s Tužilaštvom TK u vezi oslobađanja uz kauciju. Mitalova odbrana je za kauciju ponudila milion evra, dok je advokatski tim njegovih saradnika izrazio spremnost za isplatu 500.000 evra. 

Kantonalno tužilaštvo je istaklo svoj zahtjev, odnosno osiguravanje imovinsko-pravnog zahtjeva koji je vezan za 21 milion KM za koliko je utvrđeno oštećenje kompanije GIKIL u periodu od 2006. do 2015. godine. Ovaj iznos će se koristiti u slučaju osuđujuće presude.

Obje stavke danas je u svom rješenju prihvatio Kantonalni sud u Tuzli, a nakon što novac bude uplaćen, Mital, Daš i Batačari izlaze na slobodu.

Tužilaštvo TK izvjestan period sprovodilo je istrage u GIKIL-u, a one su rezultirale hapšenjem trojice članova uprave.

Dokumentaciju o kriminalnim radnjama GIKIL-u tuzlansko Tužilaštvo dva puta je slalo na ocjenu nadležnosti i u Tužilaštvo BiH koje se izjasnilo nenadležnim.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije