Privreda

Okrugli sto u organizaciji Naše banke: Ukazati na promjene u svijetu finansijskih usluga

Okrugli sto u organizaciji Naše banke: Ukazati na promjene u svijetu finansijskih usluga
Foto: Velibor Tripić | Okrugli sto u organizaciji Naše banke: Ukazati na promjene u svijetu finansijskih usluga

BANJALUKA - Naša banka je u petak u Banjaluci organizovala okrugli sto na temu "Uloga banaka u savremenim trendovima razvoja finansijskih tržišta", čiji je cilj bio da se ukaže na promjene koje se dešavaju u svijetu finansijskih usluga.

Dejan Erić, profesor i dekan Beogradske bankarske akademije, istakao je da se posljednjih godina dešavaju krupne promjene.

"Sve veća je digitalizacija, a tu je i pojava elektronskog mobilnog bankarstva. Banke menjaju i šire lepezu svojih usluga, a paralelno s tim prave se krupne promene u mnogim drugim segmentima finansija. Kapital se prikuplja na neke druge načine, pojavili su se različiti oblici digitalne imovine u vidu kriptovaluta i tokena, a živimo u svetu prepunom promena, rizika i neizvesnosti", objasnio je Erić.

Prema njegovim riječima, cilj okruglog stola je bio da se ukaže na neke od tih trendova i ulogu banaka u narednom periodu.

"Naša banka je pokazala jednu proaktivnost i čini napore na afirmaciji koncepta tržišnog načina prikupljanja kapitala kroz emisiju akcija. Ovo je uzor za druge privredne subjekte da se ne plaše berze, da se ne plaše tržišnog načina prikupljanja kapitala", naveo je Erić.

Duško Bodroža, naučni saradnik na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu i docent na Beogradskoj bankarskoj akademiji, naglasio je da je cilj da se ukaže na promjene koje se dešavaju u svijetu finansijskih usluga.

"To je, pre svega, razvoj informacionih tehnologija koji dovodi do dinamičnih promena. Bankarstvo se više ne posmatra kao klasično, tradicionalno u smislu posredovanja između subjekata sa viškovima i subjekata sa manjkovima finansijskih sredstava. Neke procene su da će vodeće banke da postanu najveće trgovačke platforme, kao što su 'Amazon', 'eBay', 'Alibaba'. Postojeći učesnici u finansijskom sistemu neophodno je da traže alternative svojim današnjim poslovima, a jedna od njih su svakako finansijska sredstva i poslovi na finansijskim tržištima", pojasnio je Bodroža.

Okruglom stolu su prisustvovali i Dejan Vuklišević, predsjednik Uprave Naše banke, Snježana Rudić, v.d. pomoćnika ministra finansija u Vladi RS, Srđan Šuput, v.d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS, Miodrag Jandrić, član Komisije za hartije od vrijednosti RS, Milan Božić, direktor Banjalučke berze, i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije