Agrar

Otvoren sajam pčelara u Novom Sadu

Otvoren sajam pčelara u Novom Sadu
Foto: N.N. | Otvoren sajam pčelara u Novom Sadu

NOVI SAD - U Novom Sadu otvoren je Sajam pčelara Vojvodine kojim se, osim pčelarstva, promoviše proizvodnja meda u Srbiji i regionu.

Sajam pčelara Vojvodine, 38. po redu, ove godine okupio je 40 izlagača iz cijele Srbije, ali i goste iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske, BiH i Slovenije.

Manifestaciju je otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević koji je na stručnom skupu u okviru Sajma istakao da je njegov sekretarijat u protekle tri godine napravio izuzetan iskorak u finansijskoj podršci pčelarstvu.

On je naveo da je u tom pediodu zaključeno više od 400 ugovora sa vojvođanskim pčelarima, čija je ukupna vrijednost oko 1,3 miliona evra.

"Pokrajinski sekretarijat je u 2017. godini napravio izuzetan iskorak u finansijskoj podršci pčelarstvu, kada je uvećan nivo subvencija za pet do šest puta u odnosu na period pre toga", rekao je Radojević.

Radojević je podsjetio na podatke koji ukazuju da na Zemlji postoji 250.000 vrsta biljaka-cvjetnica, kao i da pčele oprašuju njih 90 odsto, te ukazao na potrebu da se mora voditi računa o optimalnim agrotehničkim mjerama, posebno kad je riječ o primjeni pesticida i herbicida, kao ostalih toksičnih supstanci.

Pokrajinskom sekretaru danas uručena Povelja Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine za doprinos razvoju pčelarstva u Vojvodini.

Na stručnom skupu govorio je i dekan novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica, koji je rekao da je Sajam višestruko značajan, jer u okviru savjetovanja pčelari mogu da steknu najnovija saznanja u oblasti proizvodnje kojom se bave.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine Radomir Vlačo istakao je dobru saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom i Pokrajinskim sekretarijatom poljoprivredu.

Sajam pčelarstva održan je u holu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, gdje je priređena i velika prodajna izložba.

Pčelari su mogli da biraju pčelarsku opremu, pribor, preparate za liječenje pčela, repromaterijal za pčelarstvo kod velikog broja proizvođača opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije