Privreda

Otvoren stečaj u HPK-u

Otvoren stečaj u HPK-u
Foto: Ilustracija | Otvoren stečaj u HPK-u

PRIJEDOR - Okružni privredni sud u Prijedoru otvorio je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom HPK -Hemijska prerada kukuruza Draksenić, kod Kozarske Dubice.

Za stečajnog upravnika imenovan je Vojo Pavičić iz Prijedora, a u rješenju koje potpisuje stečajni sudija Amra Grozdanić povjerioci su pozvani da u roku od trideset dana od dana objavljivanja rješenja o otvaranju stečajnog postupka u "Službenom glasniku Republike Srpske" prijave stečajnom sudu svoja potraživanja.

"Pozivaju se povjerioci da u roku od trideset dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u 'Službenom glasniku RS' obavijeste stečajnog upravnika i sud o tome koja prava osiguranja potražuju na predmetima imovine stečajnog dužnika i na kojim predmetima se potražuje pravo osiguranja, vrsta i razlog nastanka prava osiguranja, kao i osigurano potraživanje", navodi se u rješenju.

Takođe, lica koja imaju obavezu prema stečajnom dužniku pozvana su da ih bez odgađanja izvršavaju.

Ročište povjerilaca na kojem će biti ispitane prijave potraživanja zakazano je za četvrtak, 10. decembar. Za isti dan zakazano je i ročište na kojem će se na osnovu izvještaja stečajnog upravnika odlučivati o daljem toku postupka.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Višem privrednom sudu u Banjaluci u roku od osam dana.

Jovica Šuman, direktor i zakonski zastupnik HPK-a, kako se podsjeća u obrazloženju rješenja, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ovom sudu podnio je 6. aprila.

Privremeni stečajni upravnik je u izvještaju o utvrđivanju uslova za otvaranje stečajnog postupka od 20. jula, između ostalog, naveo da postoji platežna nesposobnost stečajnog dužnika budući da nije u stanju da izvršava dospjele potraživane obaveze plaćanja, kao i da su računi preduzeća blokirani od 27. marta. Takođe je zaključeno da je imovina preduzeća dovoljna za pokriće troškova stečajnog postupka.

Vještak ekonomske struke Dosta Baraković iz Gradiške rekla je da je društvo od 2018. godine poslovalo sa gubitkom, koji se povećavao, tako da je u toj godini iznosio 4.636.196 KM, a krajem 2019. godine 5.114.906 KM. Navedeno poslovanje, kako je istakla, dovelo je do gubitka kapitala, koji je u 2018. godini iznosio 19.961.257 KM, u 2019. godini 14.846.351 KM, a 30. juna 2020. godine 14.041.302 KM.

Stečajni dužnik 30. juna imao je iskaznih tekućih sredstava u iznosu od 2.427.625 KM, dok su iskazane kratkročne obaveze iznosile 7.584.137 KM. Kratkročne obaveze su veće od tekućih sredstava za iznos od 5.156.512 KM ili 3,12 puta. Takođe, stečajni dužnik ima potraživanje 1.529.090 KM, dok kratkoročne obaveze iznose 7.584.137 KM, odnosno pet puta su veće od potraživanja.

Na osnovu izjave punomoćnika direktora i zakonskog zastupnika stečajnog dužnika, izjave privremenog stečajnog upravnika, kao i vještaka ekonomske struke, te izvršenog uvida u priloženu materijalno-finansijsku dokumentaciju, sud je utvrdio da su ispunjeni uslovi da se nad navedenim pravnim subjektom otvori stečajni postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije