Privreda

Pašalić: Vlada RS odvojila 10 miliona KM za poljoprivrednu proizvodnju

Pašalić: Vlada RS odvojila 10 miliona KM za poljoprivrednu proizvodnju
Foto: Nemanja Vukojević | Pašalić: Vlada RS odvojila 10 miliona KM za poljoprivrednu proizvodnju

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske danas je usvojila i odvojila 10 miliona KM za poljoprivrednu proizvodnju, i to su sredstva iz Kompenzacionog fonda, rekao je na konferenciji za novinare Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Prema njegovim riječima, za proizvodnju pšenice je izdvojeno  oko 1,5 miliona KM, te će ovom intervencijom cijena pšenice biti rentabilna. "Druga mjera je regresiranje sjemena kukuruza, i za to je iz Kompenzacionog fonda izdvojeno 2,2 miliona KM, i to za sve proizvođače koji su registrovani", naglasio je Pašalić.

Dodao je da je za proizvođače porvrća izdvojeno 1,8 miliona KM, te je cilj da svi proizvodi budu sufinansirani sa 0,10 KM po kilogramu, ali će se sa povrtarima još vidjeti kako to uraditi.

"Podrška voćarskoj proizvodnji je milion KM i razgovaraćemo na koji način ćemo to uraditi. Takođe, milion KM odvajamo za mljekare i odlučili smo se da mjera bude obnavljanje junica, sa tim da će poljoprivrednici za kupovinu junica učestvovati sa najviše 30 odsto, a ostalo Ministarstvo. Pored milion KM, u pomoći mljekarima su voljne su da učestvuju i mljekare iz Kozarske Dubice i Bileće i kada se sva ta sredstva udruže to je 4,7 miliona KM", naglasio je Pašalić.

Istakao je da se za otkup svinjskog mesa izdvaja 2,5 miliona KM.

"Pored navedenog, obezbijeđena su sredstva za regresirani dizel i to će krenuti od 10. marta. Takođe, upućena je inicijativa Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se ukine pet odsto carine za mineralna đubriva, i sutra ćemo imati sastanak u Sarajevu o tome", naveo je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije