Privreda

Pašalić: Vlada RS uradila sve na sprečavanju svinjske kuge

Pašalić: Vlada RS uradila sve na sprečavanju svinjske kuge
Foto: N.N. | Pašalić: Vlada RS uradila sve na sprečavanju svinjske kuge

LOPARE - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je Vlada Srpske dala maksimum i uradila sve što je u njenoj mogućnosti na sprečavanju bolesti svinjske kuge, koja za sada nije registrovana u Srpskoj.

"Za sada nemamo pojavu te bolesti. Juče smo donijeli odluku o formiranju kriznog centra koji će djelovati u slučaju pojave svinjske kuge. Taj centar se sastoji od predstavnika različitih institucija, a imenovaćemo ih u narednoj sedmici", rekao je Pašalić novinarima u Loparama.

Prema njegovim riječima, radi se na obavještavanju proizvođača, lovaca, veterinara i štampan je dovoljan broj letaka koji su distribuisani po terenu.

"Važno je da se pridržavamo sanitarnih mjera da na gazdinstvo ne može doći ko hoće, proizvođač ne treba da pušta ljude koji dolaze sa strane. Lovci su dobili instrukcije za odstrel divljih svinja, ne samo zbog pojave bolesti, već i zbog štete koju prave, kao i da uzimaju uzorke odstrijeljenih svinja", rekao je Pašalić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je zadovoljan kontunitetom isplate podsticaja, Pašalić je rekao da je jutros isplaćeno po 200 KM za hektar pšenice i istakao da je u ovoj godini do sada za podsticaje isplaćeno više od 30 miliona KM.

"Jutros smo platili pšenicu, 200 KM po hektaru, što potvrđuje i dobru saradnju sa Ministarstvom finansija. Proizvođači već imaju taj novac na računima. Svakog prvog ili drugog u mjesecu plaćamo podsticaj za mlijeko. Imamo redovnu isplatu, što smo i najavljivali", naveo je Pašalić i dodao da će dinamika biti zadržana na ovom nivou.

Govoreći o konkurentnosti proizvoda u Srpskoj, s obzirom na otvorenost granica, Pašalić je istakao da cijena proizvoda plus sredstva podsticaja u Republici Srpskoj mogu obezbijediti konkurentnost izvan granica.

"Siguran sam da mogu, zbog prednosti koje ima sjeverni dio Srpske kada je riječ o proizvodnji voća i ako gledamo broj sunčanih dana i padavina. Najveći proizvođač šljive u svijetu je Kina, potom Rumunija, pa Srbija. Međutim kvalitet kineske rakije nije ni približno kao balkanska i upravo tu treba tražiti priliku. Uz dobru sirovinu i dobar način destilacije proizvodi sigurno mogu pronaći tržište sa visokom cijenom koštanja, jer su upravo to kvalitetni proizvodi", naglasio je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije