Privreda

Počinje sjetva duvana

Počinje sjetva duvana
Foto: N.N. | Počinje sjetva duvana

ŠAMAC - Poljoprivredna zadruge "Obudovac" počeće sutra sjetvu duvana koja je ove godine planirana na 50 hektara, izjavio je direktor ove zadruge Maksim Petrović.

On je naveo da je riječ o sjetvi duvana tipa "virdžinija" koja je planirana da se ugovori sa 40 proizvođača iz Šamca, Donjeg Žabara, Pelagićeva i Bijeljine, a do sada je potpisano 13 ugovora.

Petrović je istakao da je ove godine planirana proizvodnja za 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

"Obezbjeđuju su potrebni repromaterijali, plitice, treset i čekamo zaštitu u rasadu. Sa sjetvom počinjemo sutra i planiramo da je završimo do kraja marta", rekao je Petrović novinarima.

Poljoprivredni proizvođač Stanislav Jakovljević kaže da je svake godine teže kada je riječ o proizvodnji duvana, te da sije samo jedan hektar, a ima kapacitet od 10 hektara.

"Trenutno pripremamo suptrat i plitice za sjetvu koliko ko može. Ulaganja su ogromna. Za jedan hektar treba do 7.000 KM da uožiš i kada dođe vrijeme sadnja i kopanja radnici skupi, struja skupa. Pokušaćemo ovu godinu još, a na godinu ne znamo šta će se desiti", rekao je Jakovljević.

On je istakao da je poljoprivrednim proizvođačima odobren republički podsticaj, ali da ne znaju koliki je i kada će biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije