Privreda

Pratite nas na Google news

Poštansko u odmaralište u Neumu ponovo na dobošu

Poštansko u odmaralište u Neumu ponovo na dobošu
Foto: Ilustracija | Poštansko u odmaralište u Neumu ponovo na dobošu
Dejan Tovilović

SARAJEVO, NEUM - Agencija za privatizaciju Federacije BiH po drugi put je ponudila na prodaju odmaralište u vlasništvu "BH pošta" u Neumu i to po početnoj cijeni od 1,85 miliona maraka.

To je za 185.235 KM niža ponuda od prvobitne koja je propala, jer se javio samo jedan ponuđač, a što po pravilniku nije bilo dovoljno da se ona sprovede.

Podsjećamo, u prvoj aukcijskoj prodaji ovih nekretnina, koja je raspisana krajem juna ove godine, početna cijena je iznosila 2.044.575 KM.

U pitanju su hotel sa dvorištem ukupne površine 565 kvadrata te ribarska kuća sa dvorištem ukupne površine 340 kvadratnih metara.

Iz Agencije za privatizaciju napominju kako se u opštinskom sudu u Mostaru vodi spor u vezi s ovim nekretninama, ali da budući kupac neće imati probleme u vezi s tim.

Naime, "Hrvatske telekomunikacije" su protiv "BH pošta" i "BH Telecoma" podigle tužbu radi poništenja aneksa ugovora o diobi nekretnina između ta dva preduzeća.

"Prodavac garantuje kupcu da predmetni spor ne predstavlja pravnu smetnju za prenos prava vlasništva na predmetu prodaje", stoji u pozivu.

Inače, uvid u dokumentaciju, odnosno predmet prodaje, može se obaviti u periodu od 6. do 20. decembra, kada je i rok za podnošenje ponuda, a direktni pregovori s ponuđačima biće održani u prostorijama Agencije 27. decembra.

Ponude se dostavljaju u koverti u kojoj mora biti i dokaz o izvršenom plaćanju depozita i naknade za učešće. Ponuđač umjesto dokaza o uplati depozita može dostaviti i bankovnu garanciju na iznos depozita koja mora biti bezuslovna, neopoziva i plativa na prvi poziv Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH s rokom važenja najmanje 180 dana od krajnjeg roka za dostavu ponude.

Muhamed Bajramović, predsjednik Sindikalne organizacije "BH pošta", pojasnio nam je kako je objekat u veoma lošem stanju, te da je iz bezbjednosnih razloga ograđen.

"Korišten je sve do rata za potrebe radnika pošte i telekoma i bio je u vlasništvu Direkcije Sarajevo, a sada je vlasnik Javno preduzeće 'BH pošte'", kazao nam je Bajramović.

Inače, prije odmarališta ovaj objekat je bio ribarska zadruga, koju je u procesu nacionalizacije uzela tadašnja država pa nasljednici njenih graditelja traže da im se prizna vlasničko pravo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije