Privreda

Prelevmani pali, ratari ne odustaju od protesta

Prelevmani pali, ratari ne odustaju od protesta
Foto: N.N. | Prelevmani pali, ratari ne odustaju od protesta

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH danas je ponovo odbilo u drugom krugu glasanja odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.

Ovo je danas rekao Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dodavši da su odluku podržali Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa, Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice, i on.

Ostali ministri nisu glasali za odluku, a kako Košarac kaže, to nisu učinili iz njemu iz neobjašnjivih razloga. Ova odluka ponovo će se naći na narednoj sjednici Vijeća ministara.

"Smatram da bi ovo bila dobra odluka, da na osnovu argumenata i činjenica, tretirajući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), otpočnemo pregovore s predstavnicima Evropske komisije kako bismo ovo pitanje tretirali na zajednički način i došli do odluke SSP-a", objasnio je Košarac.

Dodaje da prijedlog da se uputi nota verbale Savjetu SSP-a i da se to naloži Ministarstvu vanjskih poslova BiH nije prihvaćen jer ga je odbila Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH. Kaže da  u drugim zemljama već postoje prelevmani, te da je obaviješten da i Srbija uvodi carinsku stopu za neke proizvode.

"Zašto to mi ne uradimo. Ne znam ko koga ovdje štiti. Da li neko štiti uvozni lobi", pita Košarac.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, za "Nezavisne novine" kaže da nisu ni očekivali da će i u drugom krugu to proći nakon svih indolentnih stavova  vezanih za ovaj problem. 

"Očito je da pojedini ministri smatraju poljoprivredne proizvođače u BiH nekom nižom vrstom, građanima drugog, trećeg, petog reda i da oni apsolutno ne zaslužuju njihovu pažnju. Tako da smo mi prinuđeni da izađemo na granice i da tu tražimo svoja prava.  Pripreme intenziviramo dalje. Za 4. maj su najavljene blokade granica, one će biti. Vidjećemo da li će se proširiti na još neke institucije", kazao je Marinković.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, za "Nezavisne" kaže da su ovo sramni postupci Vijeća ministara.

"Ne samo te gospođe ministarke (Bisera Turković), nego i kompletnog Vijeća ministara. Neka sjednu i neka riješe ovu trakavicu", poručuje Bićo.

Vijeće ministara utvrdilo je juče Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.  Cilj predloženog zakona je izjednačiti nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duvanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Vijeće ministara upoznato je i sa obaviješću o isteku mandata i pokretanju procedure za izbor i imenovanje direktora UIO BiH, ali uz sedam glasova za i tri protiv u drugom krugu glasanja nije postignut konsensuz o raspisivanju konkursa za ovu poziciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije