Privreda

Rudari podsjetili nadležne u kakvim uslovima rade: Ručno kopamo ugalj

Rudari podsjetili nadležne u kakvim uslovima rade: Ručno kopamo ugalj
Foto: Nataša Tadić | Rudari podsjetili nadležne u kakvim uslovima rade: Ručno kopamo ugalj

TUZLA - Simboličnim govorima i polaganjem cvijeća na spomenike Rudara na Husinu i u parku Bosanskog kulturnog centra Tuzla, sindikati i rudari u Tuzli su danas obilježili Dan rudara te još jednom podsjetili javnost i nadležne u kakvim uslovima rade rudari i rudnici.

Posebno je teška situacija u Rudniku Mramor, gdje nema mehanizovanog čela i gdje rudari ručno kopaju ugalj, poput Sameda Muminovića, prvog kopača.

"Uslovi su nikakvi. U tim uslovima je radio moj rahmetli otac i zaradio penziju. Mehanizacija stara preko 70 godina. Kada je moj otac radio, bar je bila nova. Sada je istrošena i pokvarena. Mi imamo sposobnu radnu snagu, imamo kapacitete. Vidite koja je potražnja za tim istim ugljem. Da nam daju to famozno široko čelo da radimo. Nema niko sluha za to", ogorčeno kaže ovaj rudar.

Iz Sindikata rudara Rudnika Kreka mišljenja su da treba ili zatvoriti rudnike ili ih dovesti u stanje da normalno funkcionišu i mogu odgovoriti zahtjevima elektroenergetskog sektora.

"Odnos rukovodstva rudnika prema radnicima, odnos Vlade FBiH i 'Elektroprivrede' prema rudnicima je maćehinski. To jednom mora stati jer ovo vodi u propast. Pripremite socijalne programe, jasno definisane ciljeve šta i kako vidite rudarstvo. Mi smo svjesni da je dekarbonizacija neupitna. Ali isto tako smo svjesni da je potreba za ugljem ogromna", kazao je Zuhdija Tokić,  predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka Tuzla.

Tokić naglašava da rudari ne upravljaju rudnicima, procesima, kapitalom te stoga ne donose odluke za rudnike, već uprava i vlasnik kapitala Javno preduzeće "Elektroprivreda" BiH.

Na izvještajnoj sjednici Skupštine Sindikata rudnika FBiH utvrđeno je nekoliko ciljeva kojem će težiti sindikati i rudari.

"Mi želimo da se odmah pristupi preispitivanju određenih stvari koje su se dešavale u rudnicima. Da li su to novi statuti, nova metodologija rada i upravljanja rudnicima putem prokuriste i direktora rudnika donijeli ono što se najavljivalo? Mi znamo da nije donijelo ništa kvalitetno", mišljenja je Sinan Husić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata rudnika FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije