Privreda

Sijarto: Mađarska preduzela mjere da primi dodatne količine gasa

Sijarto: Mađarska preduzela mjere da primi dodatne količine gasa
Foto: Tanjug/Arhiva | Sijarto: Mađarska preduzela mjere da primi dodatne količine gasa

MOSKVA - Mađarska je preduzela mjere da primi dodatne količine gasa sa južne strane i preko interkonektora na granici sa Austrijom i Slovačkom, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je poslije razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom ukazao na fizičku realnost, da je bez ruskih resursa jednostavno nemoguće kupiti dodatnu količinu gasa u Evropi.

"Upravo zato smo preduzeli sve neophodne mjere da bi dobili te dodatne količine gasa, odnosi 20 miliona kubnih metara dnevno", rekao je Sijarto.

Mađarska Vlada je ranije proglasila vanredno stanje u energetskom sektoru, koje uključuje paket od sedam mjera - povećanje proizvodnje gasa u zemlji sa jedne i po na dve milijarde kubnih metara, pronalaženje dodatnih 700 kubnih metara gasa za punjenje skladišta, zabrana izvoza energenata i ogrevnog drveta, povećanje proizvodnje uglja, ubrzanje ponovnog pokretanja blokova elektrane na ugalj Matra što je prije moguće, produženje životnog vjeka nuklearke Paks i smanjenje preferencijalnog programa računa za komunalne usluge.

Sijarto je istakao da se tokom posjete Moskvi neće sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Što se tiče samita ja nemam takav mandat. Moj mandat pokriva kupovinu dodatnog gasa", rekao je Sijarto, prenosi RIA "Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije