Privreda

Pratite nas na Google news

Slovačka izdvaja do milijardu evra mjesečno za pomoć privredi

Slovačka izdvaja do milijardu evra mjesečno za pomoć privredi
Foto: Ilustracija | Slovačka izdvaja do milijardu evra mjesečno za pomoć privredi
Tanjug

BRATISLAVA - Nova vlada Slovačke planira paket pomoći u iznosu do milijardu evra mjesečno kako bi pomogla firmama i zaposlenima pogođenim pandemijom korona virusa, saopšteno je danas u Bratislavi.

Četvorostranačka koaliciona vlada desnog centra premijera Igora Matovića počela je mandat 21. marta, nakon što su opozicione stranke na februarskim izborima pobijedile lijevo orijentisanu partiju Smer, koja je dugi niz godina bila na vlasti.

Novi ministar finansija Eduard Heger izjavio je da je vladin paket pomoći, kojim se predviđa da država uplaćuje 80 odsto plate zaposlenima u firmama koje su prisiljene na obustvu rada, najveći ikada u slovačkoj istoriji, prenosi Rojters.

Država će takođe obezbijediti pomoć za samozaposlene i za radnike u firmama koje trpe pad prihoda, u iznosu proporcionalnom veličini pada prihoda.

Poslodavcima će biti omogućeno odlaganje uplata doprinosa u državne socijalne i zdravstvene fondove, kao i odlaganje plaćanja nekih poreza u slučaju pada njihovih prihoda za 40 odsto.

Pored direktne pomoći, država će firmama nuditi bankarske garancije do 500 miliona evra mjesečno.

Slovačka, koja ima 5,5 miliona stanovnika, do sada je prijavila 314 slučajeva korona virusa i pojačava testiranja. Većina prodavnica i restorana je zatvorena u okviru mjera za suzbijanje širenja virusa Covid-19, a brojne fabrike u zemlji, uključujući četiri automobilske, prekinule su proizvodnju.

Centralna banka Slovačke je procijenila da će bruto domaći proizvod zemlje ove godine pasti za između 1,4 i 9,4 procenata, u zavisnosti od brzine širenja i trajanja pandemije korona virusa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije