Privreda

Srbija ovom rudom može da snabdijeva cijeli svijet

Srbija ovom rudom može da snabdijeva cijeli svijet
Foto: Ilustracija | Srbija ovom rudom može da snabdijeva cijeli svijet

BEOGRAD - Svjetski mediji pitaju se kada će ova zemlja započeti eksplotacija litijuma, napominjući da se upravo u Srbiji nalaze najveće zalihe ovog elementa.

Ovaj element se ugrađuje u baterije dugog vijeka i predstavlja jedan od najtraženijih elemenata na svijetu.

Iormativni portal "Deutsche Wirtschaftsnachrichten" piše o litijumskom bogatstvu Srbije, piše portal "serbia-energy.eu".

"Bloomberg" prenosi da Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi. Rezervoar se nalazi u Zapadnoj Srbiji u Mačvi. Tamošnji mineral se zove jadarit.


Možda će vas zanimati i ovo:

BiH i Srbija imaju 10 odsto svjetskih rezervi litijuma 


Navodno postoje rezerve 118 miliona tona rude, koja sadrži 1,8 procenata litijum-oksida, kako piše američki list za geološka istraživanja USGS.

Rudarski koncern "Rio tinto" je prije nekoliko mjeseci najavio da će za četiri godine početi da eksploatiše litijum u okviru svog projekta vađenja jadarita.

Odluka o tome će biti donijeta tek krajem 2020. Do tada bi trebalo da bude završena studija o izvodljivosti projekta. Prema navodima šefa "Rija tinta", Žan-Sebastijana Žaka, resursi u blizini Loznice u Zapadnoj Srbiji nude mogućnost da se zadovolji potreba cijelog svijeta za elektrifikacijom.

Zaliha sirovine je otkrivena 2004. Na istom mjestu se, pored litijuma, nalaze i velike količine bora. "Rio tinto" prenosi da je riječ o najvećem svjetskom nalazištu litijuma.

Od početka projekta, "Rio tinto" tijesno sarađuje sa srpskom vladom i lokalnim službenicima kako bi bilo omogućeno da se sa projektom napreduje odgovorno i na način koji će dobro doći okolnim opštinama.

Litijum – zlato 21. vijeka

"Rio tinto" smatra da bor i litijum imaju važnu ulogu u efikasnom korišćenju energije u budućnosti. Litijum je važan sastojak u proizvodnji baterija za električne automobile i elektronske uređaje najvećeg kvaliteta. A bor se upotrebljava u proizvodnji staklenih izolacionih vlakana i pogona za korišćenje energije vetra, kako je to "Rio Tinto" prenio u jednom saopštenju.

Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svijetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji. Električni automobili funkcionišu sa litijumskim baterijama.

"NN money" opisuje litijum kao "zlato 21. vijeka". Posebno koncerni iz SAD kao što su Tesla, Google i Apple hoće da narednih godina pojačaju investiranje u sektor električnih automobila, što bi trebalo da dovede do povećanja potražnje za litijumom. Zemlje, koje su trenutno glavne po eksploataciji litijuma, su Australija. Čile, Argentina, Kina, Zimbabve, Portugal i Brazil, prenosi "Investing News". Kina i Evropa su najveći konzumenti litijuma.

"Stratešku važnost te sirovine pojašnjava CIA na svom internet-portalu. CIA prenosi da se mnogo bavi područjem tehnološkog razvoja, te da je prvu litijumsku bateriju izumjela i koristila CIA 60-ih godina", piše portal "Deutsche Wirtschaftsnachrichten".

Inače, koncern "Rio tinto" na svom internet-sajtu prenosi da je hemijski sastav litijuma sličan kriptonitu – fiktivnom elementu koji daje snagu Supermenu.

Optimističke procjene vlade i preliminarno istraživanje pokazuju da u Srbiji može biti čak 200 miliona tona rezervi, dok američki Geološki institut kaže da u zemlji ima milion tona identifikovanih rezervi, što je čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije