Privreda

Pratite nas na Google news

Šta sadrži četvrti crnogorski paket korona mjera podrške?

Šta sadrži četvrti crnogorski paket korona mjera podrške?
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Šta sadrži četvrti crnogorski paket korona mjera podrške?
Tanjug

PODGORICA - Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donela je rešenje da je novi, četvrti vladin paket pomoći privredi i građanima, vredan oko 163,4 miliona evra, u skladu sa zakonom, piše Dan.

Prema podacima iz rješenja AZK, radi se o paketu koji je podijeljen u četiri segmenta.

U prvom kvartalu ove godine planirane su subvencije u iznosu od 35,15 miliona evra, dok će olakšice, odnosno oslobadanje od troškova, biti u iznosu od 126,5 miliona, prenosi portal "CdM".

Četvrti paket mjera Vlada bi trebalo da usvoji na sjednici u četvrtak.

Prvi segment je podrška ranjivim kategorijama stanovništva u iznosu od sedam miliona evra, i to u prvom kvartalu. Taj segment odnosi se na jednokratnu pomoć od 100 evra za osobe koje su krajem prošle godine bile upisane u registar nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

"Za korisnike materijalnog obezbjeđenja opredjeljuje se jednokratna novčana nadoknada u iznosu od 50 evra po porodici sa jednim ili dva člana, i 100 evra po porodici sa tri ili više članova", piše u dokumentu AZK.

Svi penzioneri koji primaju penzije u Crnoj Gori u iznosu manjem od minimalne zarade (222 evra) primiće 50 evra jednokratne novčane pomoći, a isti iznos dobiće i korisnici prava na lične invalidnine preko Centara za socijalni rad.

Drugi segment paketa pomoći odnosi se na podršku privredi, kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, smanjenje cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, i skraćenje roka povraćaja PDV-a.

Takođe se uvode nove mjere, kao što su podrška novom zapošljavanju, jednokratna podrška privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju i povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 evra kao uslova za obaveznu PDV registraciju.

Za podršku privredi kroz subvencionisanje zarada u prvom kvartalu spremno je 22 miliona evra.

Treći segment obuhvata dodatne mjere podrške za turizam i ugostiteljstvo - umanjenje godišnje naknade za korišćenje morskog dobra u vrijednosti 3,5 miliona evra, subvencionisanje turoperatora u prvom kvartalu od 150.000 evra i uvođenje turističkih vaučera za prosvjetne i zdravstvene radnike, kao i podrška izdavaocima privatnog smještaja u iznosu od 5,5 miliona evra u prvom kvartalu.

"Svim zdravstvenim i prosvjetnim radnicima dodjeljuju se turistički vaučeri u vrijednosti do 200 evra, koje posredstvom domaćih turističkih agencija mogu iskoristiti do 1. juna 2021. godine", navodi se u rješenju AZK.

Turistički vaučeri su validni samo za registrovani privatni smještaj, a njihovo korišćenje je jednokratno. Vlasniku privatnog smještaja biće uplaćen novac po osnovu turističkog vaučera 10 dana nakon realizacije aranžmana.

Globalne turističke platforme poput Booking.com i AirBnB ne mogu se koristiti u posredovanju.

I na kraju, četvrti segment pomoći su dodatne mjere podrške za poljoprivredu i ribarstvo. Tu spada program intervencija na tržištu poljoprivrednih i proizvoda ribarstva i akvakulture, što je u suštini nastavak mjere koja je pokrenuta u drugom paketu. Radi se o davanju na nivou godine u iznosu od 1,724 miliona evra.

Vlada planira i podršku kupovini domaćih proizvoda, ali se ne navodi u kom iznosu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije