Privreda

"Šume TK" jedva preživljavale, najavljen plan stabilizacije

"Šume TK" jedva preživljavale, najavljen plan stabilizacije
Foto: Ustupljena fotografija | "Šume TK" jedva preživljavale, najavljen plan stabilizacije

TUZLA - Javno preduzeće "Šume TK" pomalo pravi pozitivne pomake, rečeno je tokom posjete delegacije Vlade TK ovom preduzeću u Kladnju. Inače, preduzeće je mjesecima na meti kritika zbog lošeg poslovanja.

Sadašnja uprava tvrdi da je po dolasku na čelo preduzeća prije par mjeseci zatekla jako tešku situaciju.

Računi preduzeća su bili prazni, sredstva iz revolving kredita povučena u potpunosti, cijela jednomjesečna proizvodnja bila je unaprijed prodata, a novac potrošen.

"Situacija je bila krajnje teška, ali mi smo uspjeli u saradnji sa Vladom TK doći u potpuno drugačiju situaciju. Kada je u pitanju budućnost preduzeća, teško je bilo šta uraditi u ovoj, a možda i sljedećoj godini. Naša intencija je dovesti proizvodnju u optimalni nivo", rekao je Almir Huskić, v.d. direktora Javnog preduzeća "Šume TK" Kladanj.

On dodaje da preduzeće izrađuje nove šumske osnove za dva nova gazdinstva i nakon toga će biti jasnije u kojem pravcu će preduzeće ići u narednih deset godina.

Stabilizacija poslovanja ovog javnog preduzeća jedan je od prioriteta djelovanja Vlade TK, a stanje u kojem je društvo zatečeno, te se i danas uz određene pozitivne pomake nalazi, je rezultat višegodišnjeg akumuliranja problema i neadekvatnog djelovanja, rečeno je.

"Stanje koje smo zatekli u ovom preduzeću je bilo prilično teško. Zatečena su milionska dugovanja te je preduzeće jedva preživljavalo dan za danom. S druge strane, raduje nas ovo što smo čuli, a to je da je ova uprava napravila veliki iskorak i u tom smislu kao Vlada se obavezujemo da im u takvim postupanjima i domaćinskom odnosu pomognemo", kazao je Irfan Halilagić, premijer TK, te najavio izradu plana stabilizacije ovog preduzeća, a kojeg će biti u obavezi provoditi i sve buduće uprave i vlade.

Preduzeće u narednom periodu mora pronaći i nove načine proizvodnje i novih sortimenata, koji će se moći ponuditi tržištu, a najavljena je i izrada elaborata o otvaranju pogona za proizvodnju peleta.

Očuvati šume i šumski fond, osigurati sirovinu za drvoprerađivačku industriju i radna mjesta na području Tuzlanskog kantona je veliki izazov koji stoji pred ovim preduzećem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije