Privreda

Švajcarski gigant prvi u BiH koristiće GMO za farbanje tkanina

Švajcarski gigant prvi u BiH koristiće GMO za farbanje tkanina
Foto: Vlada FBiH | Švajcarski gigant prvi u BiH koristiće GMO za farbanje tkanina

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je firmu "Forster Rohner Ilidža" d.o.o. u Hrasnici, koja će prva u BiH početi primjenjivati genetski modifikovane organizme (GMO) za farbanje tkanina.

Riječ je o švajcarskoj kompaniji koja proizvodi tkanine za klijente među kojima su "Chanel", "Gucci", "Louis Vuitton", "Valentino" i dr., a za primjenu GMO bojenih tkanina u svojoj proizvodnji bilo je potrebno donijeti pravilnike o ograničenoj upotrebi GMO u kontrolisanom zatvorenom prostoru, koji su potpuno usklađeni s EU direktivama. To je, zahvaljujući Vladi FBiH, urađeno u septembru ove godine.

Novalić je izjavio da je ta kompanija tražila izmjene određenih podzakonskih rješenja kako bi upotrebljavala boje visokog kvaliteta koje su regulisane GMO pravilnicima. Pojasnio je da je Vlada FBiH u septembru usvojila četiri pravilnika namijenjena takvim industrijama, čime je omogućeno firmi "Forster Rohner" da koristi najekskluzivnije boje.

"To je posljedica jednog patenta za čiju primjenu je kod nas bilo potrebno promijeniti pravilnik i uskoro ćemo izdati dozvolu za proizvodnju, što bi trebalo da bude novi korak u razvoju ove kompanije", rekao je Novalić.

Direktorica firme "Forster Rohner" Elma Memić navela je da u poslovanju poštuju standarde i prirodu, te da trenutno razvijaju projekt prirodnog farbanja mikroorganizmima. Izrazila je nadu da će posjetom premijera Novalića ozvaničiti taj projekt i dobiti dozvolu, čime će postati prvi pokretač GMO farbanja u BiH.

"Forster Rohner" je značajan švajcarski investitor u Federaciji BiH, koji je od 2017. godine uložio osam miliona evra u otvaranje tvornice na Ilidži, a planiraju i dodatna ulaganja za uvođenje novih tehnologija u proces proizvodnje. Na početku su imali 11, a danas broje oko 130 uposlenika u BiH.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije