Privreda

Tuzlanski kanton ima potencijala, ali nedostaje turističkog kadra

Tuzlanski kanton ima potencijala, ali nedostaje turističkog kadra
Foto: N.N. | Tuzlanski kanton ima potencijala, ali nedostaje turističkog kadra

TUZLA - Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli podnijet će aplikaciju za TedQual certifikat kod Svjetske turističke organizacije, najavljeno je u Tuzli na događaju pod nazivom "Obrazovanje i turizam".

U okviru događaja su  promovisana i dva studijska programa Univerziteta u Tuzli koja se izvode na Ekonomskom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu i to "Menadžment u turizmu" i "Turizmologija", te je organizovana panel diskusija na temu "Strategija razvoja turizma TK i uloga obrazovnih institucija".

Tuzlanski kanton ima potencijala i kapaciteta za razvoj turizma, što pokazuje posjećenost ove godine. Posebno se tu misli na seoski, ruralni i zdravstveni turizam. Prepoznati su i resursi koji se odnose na kulturno nasljeđe, odnosno tri strateška projekta.

Prvi projekat je "Ljeto u Tuzli", odnosno sa nizom aktivnosti i centralnim događajima na Panonskim jezerima.

Drugi projekat je "Zima u Tuzlanskom kantonu", koji treba pojačati dosadašnju ponudu i razviti novu. I treći projekat je jako zanimljiv i zove se "Stazama bosanskih vladara".

On pokazuje put kojim su nekada hodili bosanski vladari i na tom putu su značajna kulturno-istorijska nasljeđa kojim obiluje ovaj kanton.

Ekonomski fakultet u Tuzli radi na dokumentu Strategija razvoja turizma TK koja definiše ciljeve, prioritete i mjere razvoja. 

"Među tim ciljevima je i strateški cilj razvoja konkurentnog turizma TK i ukupno je kreirano pet prioriteta i devet mjera. Među njima su i mjere koje se odnose na ljudske potencijale koji su neophodni za razvoj turizma. Oni su sastavni dio svake aktivnosti, pa i ove", pojasnio je Bahrija Umihanić, profesor Ekonomskog fakulteta. 

On dodaje da su obrazovni kadrovi u ovoj oblasti stub razvoja turizma jer trenutno nema dovoljno obrazovnih profila za vođenje smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, te turističkih agencija i tour operatora.

Stoga je Ekonomski fakultet, uvođenjem smjera koji se zove Upravljanje u turizmu, stvorio mogućnost obrazovanja menadžera koji će u budućnosti voditi turistička preduzeća kao što se to radi u svijetu. To bi trebalo biti potvrđeno i TedQual certifikatom od Svjetske turističke organizacije.

"Nadam se da ćemo, nakon što dobijemo taj certifikat, opravdati povjerenje i svrstati se u red izvrsnih institucija koje obrazuju menadžere u turizmu na zapadnom Balkanu", optimističan je Umihanić.

Strategija za razvoj turizma Tuzlanskog kantona bi uskoro trebala biti predstavljena Vladi Tuzlanskog kantona.

"Kada smo to dogovarali sa Ekonomskim fakultetom, naš cilj je bio uključiti sve aktivne radnike u turizmu iz opština i gradova TK da dobijemo kompletnu sliku i informaciju koja će biti u Strategiji, da kroz budžet obezbijedimo novac, da to ne bude mrtvo slovo na papiru. Očekujemo da ta strategija bude aktivna", rekao je Mustafa Šakić, ministar za trgovinu, saobraćaj i turizam TK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije