Privreda

Tuzlanski kanton ukida jedan parafiskalni namet

Tuzlanski kanton ukida jedan parafiskalni namet
Foto: Nataša Tadić | Tuzlanski kanton ukida jedan parafiskalni namet

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici predložila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o šumama kojim se ukida parafiskalni namet, odnosno, naknada za općekorisne funkcije šuma.

Utvrđenim prijedlogom izmjena i dopuna trenutno važećeg Zakona o šumama, ispunjava se i dugogodišnja inicijativa poslodavaca i privrednika u Tuzlanskom  kantonu, te im se pruža direktna pomoć rasterećenjem rada, tvrdi kantonalna vlast.

"Mi smo utvrdili izmjene koje predviđaju ukidanje nameta i to će biti potez koji će našim privrednicima olakšati poslovanje. Posebno imajući u vidu činjenicu da su to privrednici godinama tražili i insistirali na tome", rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Halilagić je naglasio da će tekst izmjene i dopune zakona, biti upućen prema Skupštini TK koja će sjednicu  održati  u petak po hitnoj proceduri te da vjeruje da će i Skupština prepoznati tu potrebu i podržati predložene izmjene. 

Prema određenim procjenama, ukidanjem ovog nameta, privrednicima sa područja Tuzlanskog kantona poslovanje je rasterećeno što je i poticajna mjera da poslodavci to iskoriste i unaprijede uslove rada ali i zaposle nove radnike.

"To je postotak od 0,04 % ukupno na godišnji prihod svakog privredenog subjekta koji posluje na području TK i koji je tu registrovan ili koji ima poslovnicu na području TK. Procjene su da ja te iznosilo 3,5 miliona KM na nivou godine. Obzirom da imamo određenu akumulaciju sredstava, a da se ta sredstva koriste za finansiranje čuvarskih službi, mi ćemo biti primorani naći alternativna sredstva", pojasnio je Halilagić.

To znači da sredstva postoje za narednu godinu, ali da će kantonalna vlast za 2024. godinu, sredstva morati namaći iz drugih budžetskih prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije