Privreda

U FBiH produžen moratorijum na kredite građanima i firmama

U FBiH produžen moratorijum na kredite građanima i firmama
Foto: Ilustracija | U FBiH produžen moratorijum na kredite građanima i firmama

SARAJEVO - Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH danas je odlučio da produži moratorije na kredite građanima i privrednim subjektima u FBiH za narednih šest mjeseci.

Poslovni subjekti koji su pogođeni pandemijom imat će u cijeloj narednoj godini mogućnost dobijanja grejs perioda od svojih banaka.

Ovo je "Nezavisnim" danas potvrdio Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Donesena je odluka o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusom korona i odluka o privremenim mjerama koje lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih ovim virusom. Ove odluke, između ostalog predviđaju i mogućnost produženja moratorija na otplatu kredita za još šest mjeseci.

Usvojena odluka odnosi se na sve grupe klijenata banaka u FBiH koji su pogođeni pandemijom virusa korona.

"Odluka, između ostalog, predviđa mogućnost produženja moratorija na otplatu kredita i to na novih šest mjeseci. Bitno je istaći i da će posebno pogođene grupe privrednika, a koje posluju u posebno pogođenim privrednim granama, imati mogućnost da dobiju grejs period kod svojih banaka i to godinu dana", kazao je Mahmuzić.

Dodao je da posebne mjere iz odluka podržavaju mogućnost moratorija na otplatu kreditnih obaveza, modalitete prilagođavanja načina i dinamike otplate kreditnih obaveza i druge oblike podrške klijentima subjekata bankarskog sistema koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim ekonomskim efektima.

"Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima do 31. decembra 2020. godine. Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da će i u ovim vanrednim okolnostima, a u okviru svojih nadležnosti, učiniti sve u svrhu zaštite građana, privrede i stabilnosti finansijskog sistema", saopšteno je juče nakon sjednice Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH.

Mahmuzić je prošle sedmice medijima izjavio kako sada dolazi do izražaja pozitivan pristup od početka pandemije kad su mnogi predlagali potpuni moratorij misleći da će pandemija trajati dva ili tri mjeseca.

"Vidite koliko to traje. Zbog činjenice da smo istrajali u svom stavu da se daju olakšice onima koji su pogođeni, mi smo imali nekih 20% portfolija koji je tražio određene olakšice. Nekih 55.000 klijenata je tražilo moratorij u punom iznosu, što znači da ih skoro 80% bez problema može izvršavati svoje obaveze", kazao je Mahmuzić.

I federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo prije nekoliko dana je od Agencije za bankarstvo tražila moratorij na kredite koje su uzeli hotelijeri.

"Tražila sam najmanje godinu dana moratorija na kredite koje su uzeli hotelijeri. S obzirom na to da je većina ušla u velike investicije i da imaju ogromne rate kredita, a nemaju posla i da su u nezavidnom položaju zbog zatvorenih granica, mislim da su zahtjevi opravdani", rekla je tada Đapo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije