Privreda

U prvih pet mjeseci gubitak sarajevskog aerodroma veći od pet miliona KM

U prvih pet mjeseci gubitak sarajevskog aerodroma veći od pet miliona KM
Foto: Arhiva | U prvih pet mjeseci gubitak sarajevskog aerodroma veći od pet miliona KM

SARAJEVO - Finansijski gubici Međunarodnog aerodroma Sarajevo u prvih pet mjeseci ove godine iznosili su više od pet miliona KM, rečeno je iz direkcije ovog aerodroma.

Usljed pandemije virusa korona Aerodrom Sarajevo bilježi značajan pad aviooperacija kao i broja putnika, tako da se procjenjuje da bi pad prometa putnika mogao biti 55 osto u odnosu na plan za ovu godinu, a prihodi bi mogli zabilježiti pad od 54 odsto.

Broj putnika u aprilu i maju iznosio je 259 i 198 i to su uglavnom bile repatrijacije građana koji su se našli van zemlje u vrijeme pandemije, dok je prošle godine u aprilu kroz aerodrom prošlo 89.843 putnika, a u maju 79.808 putnika.

U junu, kada je Aerodrom ponovo počeo raditi, bila su svega 343 putnika, dok je prošle godine u istom mjesecu bilo 119.205 putnika, prenosi portal "Klix".

Za sanaciju štete prouzrokovane virusom korona, Aerodrom je dobio od Vlade Federacije BiH 700.000 KM, za koje su iz ove kompanije rekli da će biti usmjerene na pokriće gubitaka u poslovanju, kao i za podsticajne mjere aviokompanijama i za radove koji su u toku na dogradnji Terminala.

"Kako bi se ekonomski održalo poslovanje, Aerodrom primjenjuje uštede, prije svega na racionalizaciji troškova nabavki i investicijama, ali i uštede na svim ostalim troškovima", rekli su iz ove kompanije.

Međunarodni aerodrom Sarajevo bio je zatvoren za komercijalni promet od 30. marta do 1. juna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije