Privreda

Pratite nas na Google news

Udruženje poslodavaca FBiH: Mjere Vlade napredak, ali još uvijek nedovoljne

Udruženje poslodavaca FBiH: Mjere Vlade napredak, ali još uvijek nedovoljne
Foto: Ilustracija | Udruženje poslodavaca FBiH: Mjere Vlade napredak, ali još uvijek nedovoljne
J.S.

SARAJEVO - U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UP FBiH) smatraju da mjere za podršku privredi sadržane u Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, predstavljaju izvjestan napredak u odnosu na ranije donesene mjere, ali su još uvijek nedovoljne.

U Udruženju poslodavaca ove mjere smatraju nedovoljnim pogotivo, kako kažu, kada se porede sa najavljenim mjerama Vlade Republike Srpske i donesenim mjerama u zemljama regiona.

Iz UP FBiH pozdravljaju odluku Vlade Kantona Sarajevo da uplati minimalne plaće za mart svim radnicima u firmama kojima je odlukama kriznih štabova zabranjen rad.

Takođe, pozivaju vlade drugih kantona i opština, da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima kroz aktivne ekonomske mjere, pomognu u očuvanju radnih mjesta i privrede.

Udruženje poslodavaca i dalje insistira na hitnom usvajanju mjera koje je Udruženje predložilo 29. marta ove godine.

"Ove hitne mjere, pored ostalog, uključuju hitno potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma sa Vladom FBiH i sindikatom. Ovim hitnim sporazumom kojim će se tokom njegovog trajanja zabraniti otpuštanje radnika, uvesti  institut čekanja, regulisati pitanje godišnjih odmora radnika, regulisati rad od kuće radnika, smanjiti plate onima za čijim radom privremeno ne postoji potreba, ali ne manje od minimalne plate te smanjiti plate u javnom sektoru 20 posto, kao i regulirati obaveza poslodavca da isplati plaće u dogovorenom iznos u i precizno definisati refundiranje dijela plate od strane države i slično", naveli su iz Udruženja poslodavaca.

Kako kažu, ukoliko sindikat ne pristane na potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma, u tom slučaju treba donijeti lex specialis kojim se trebaju regulisati ova pitanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije