Privreda

Više od 30 izlagača na "Aranđelovdanskom vašaru" u Mrkonjić Gradu

Više od 30 izlagača na "Aranđelovdanskom vašaru" u Mrkonjić Gradu
Foto: Srna | Više od 30 izlagača na "Aranđelovdanskom vašaru" u Mrkonjić Gradu

MRKONJIĆ GRAD - Na devetom Sajmu poljoprivrednih proizvoda "Aranđelovdanski vašar" u Mrkonjić Gradu više od 30 izlagača iz ove opštine, Banjaluke, Ribnika, Drvara i Šipova predstavili su tradicionalna jela, narodne rukotvorine, zanatske proizvode, razne vrste rakija, sokove i proizvode od meda.

Bogatu trpezu pratila je igra i pjesma lokalnog Kulturno-umjetničkog društva "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić".

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević, koji je svečano otvorio manifestaciju, rekao je da ova opština, ali i cijela regija, imaju čime da se pohvale i šta da ponude.

"Danas je prilika da se još jednom uvjerimo da su naša vrijedna udruženja i pojedinci pravi čuvari tradicije i domaćih proizvoda", naglasio je Vođević.

Prema ocjeni članova žirija Ninoslava Nikićevića iz Beograda, Nermine Spaho iz Sarajeva i Davorke Đukić-Ratković iz Trebinja, najkvalitetniju šljivovicu imao je Marinko Risović iz Ribnika.

Drugoplasirani je bio Đorđe Landeka, takođe iz Ribnika, dok je treće mjesto ove godine osvojio Gojko Jović iz Mrkonjić Grada.

Nagradu za najbolju kruškovaču osvojio je Boris Tadić iz Ramića iz Banjaluke, priznanje za najbolju jabukovaču osvojio je Čedo Milekić iz Mrkonjić Grada, a za najbolju dunjevaču Saša Glišić iz Bileće.

Najbolju rakiju u kategoriji lozovača je imao Aleksandar Đuričić iz Dervente, dok je najbolja travarica iz manastira Glogovac.

Đorđe Landeka priča da je rakija iz Ribnika izuzetno kvalitetna, da je dosad dobila brojne nagrade i da je stigla čak do Rusije.

"Za rakiju je bitna nadmorska visina i sorta šljive, a posebna je procedura proizvodnje. Šljiva mora biti izuzetno zrela i mora da odleži u buradi", objašnjava Landeka.

Ranko Marković iz Ribnika proglašen je za najboljeg "gradimira" Republike Srpske, a za najboljeg gradimira Mrkonjić Grada Slavko Jaslar, jer su pokazali najviše umijeća prilikom ocjenjivanja jačine šljivovice.

U sklopu današnjeg Aranđelovdanskog vašara održan je Festival domaće rakije, Etno-festival "Jabuka", Dani meda, te Izložba rukotvorina "Zlatni prsti".

Stefanija, igumanija manastira Medna, kaže da su prvi put izložili svoje proizvode na Aranđelovdanskom vašaru i da posebno izdvajaju originalan proizvod - medovaču.

"Medovača je pravljena od vode, meda i rakije. Kažu da ona čisti krvne sudove i masnoću i samim tim što ide iz našeg manastira, to je blagosloven proizvod", priča igumanija.

Mirjana Pećanac iz Drvara je na današnjem vašaru predstavila svoju bogatu ponudu od drenjine, po čemu je njihov kraj i poznat.

"Donijela sam rakiju drenovaču, sok od drenjine, liker od drenjine sa rumom, gorki sok od drenjine, a tu je i rakija kruška, kao i džemovi od šipka i šljiva", navodi ova Drvarčanka.

Nataša Stanić iz Banjaluke je uljepšala Aranđelovdanski vašar raznovrsnom paletom proizvoda od meda, među kojima se izdvaja med sa koprivom protiv anemije.

Mrkonjićanin Vladimir Jovanović je izložio svoje proizvode od drveta, ikone, suvenire, satove i čaše.

"Farbu ne koristim nikako. Do sad sam uradio 114 ikona, a koristim najmanje sedam vrsta drveta za jednu ikonu ", priča Jovanović.

Članice Humanitarnog udruženja žena iz Mrkonjić Grada pripremile su raznovrsnu domaću hranu, od slavskog kolača, kukuruze, pogače pa do raznih vrsta pita i kolača, a žene iz Udruženja žena iz Vrbljana su organizovale tradicionalno narodno prelo, privlačile su pažnju mlade djevojke koje su plele i prele vunu.

Jelena Đukić iz ovog Udruženja žena kaže da pletu priglavke, čarape i prsluke od domaće vune, a rade i zmijanjski vez, za koji treba vremena da se nauči, ali ništa nije teško kad se radi s ljubavlju.

Zorica Mačkić iz Kola srpskih sestara Blaga Marija iz Orahovljana kaže da su oni prepoznatljivi po jelima od žitarica, prije svega po heljinoj ljevuši.

"Ljevuša od heljde može da ima više spratova, a ja pravim sa dva sprata. Za jednu treba kilogram pravog kajmaka, pola kilograma heljdinog i malo pšeničnog brašna, pet, šest jaja i malo mlijeka", objašnjava Mačkićeva.

Na današnjem vašaru je bilo mnogo novačanih i robnih nagrada, a pored najbolje šljivovice birani su i najljepši štandovi.

Današnju manifestaciju organizovala je Agencija za privredni razvoj u saradnji sa Sportsko-kulturnim centrom "Petar Kočić", a pokrovitelj je opština Mrkonjić Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije