Privreda

Za uvoz đubriva iz Turske spremno sve osim dozvola

Za uvoz đubriva iz Turske spremno sve osim dozvola
Foto: SRNA | Za uvoz đubriva iz Turske spremno sve osim dozvola

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su finalizovani tehnički detalji u vezi s isporukom 30.000 tona mineralnog đubriva iz Turske, potrebnog za poljoprivrednu proizvodnju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

On je naglasio da su nadležna entitetska ministarstva i distrikt Brčko odredili domaće uvoznike i proizvođače iz Turske od kojih će biti izvršen otkup dogovorenih količina mineralnog đubriva, nakon čega je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o tome obavijestilo Ambasadu Turske u BiH.

"Ministarstvo je promptno reagovalo i odradili smo svoj dio posla. Očekujem da će i Ambasada Turske biti ažurna te u najkraćem roku obezbijediti potrebne dozvole za izvoz iz Turske. Namjera nam je da što prije krenemo u realizaciju ovog procesa, kako bi domaći poljoprivrednici mogli kupiti potrebne količine za proizvodnju u tekućoj godini", rekao je Košarac.

On je podsjetio da je isporuka 25.000 tona KAN đubriva i 5.000 tona NPK đubriva iz Turske u BiH rezultat dogovora srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana.

"Od ukupne količine od 30.000 tona, Republici Srpskoj i Federaciji BiH će biti isporučeno po 14.000 tona mineralnog đubriva, a Brčko distriktu 2.000 tona, što je usaglašeno na sastanku koji sam nedavno imao s entitetskim ministrima poljoprivrede i ambasadorom Turske u BiH", dodao je Košarac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije