Privreda

Zarubežnjeft ostaje u Srpskoj

Zarubežnjeft ostaje u Srpskoj
Foto: Ilustracija | Zarubežnjeft ostaje u Srpskoj

BROD - Kompanija "Zarubežnjeft" nastavlja da posluje u Republici Srpskoj i sve svoje aktivnosti će, ne samo očuvati, nego i unaprijediti, poručeno je nakon sastanka resornih ministara Petra Đokića i Srebrenke Golić sa rukovodstvom ove ruske kompanije i obilaska pogona Rafinerije nafte Brod.

"Kompanija 'Zarubežnjeft' ne planira nigdje da se povlači, nego planira da nastavi svoj posao. Najbitnije je da ljudi imaju posao, sa svoje strane nismo nijednom napravili zadrške vezane za plate. Posla ima puno, čak naprotiv, planiramo da povećamo fond za dodatnu stimulaciju radnika i povećanje fonda plata", izjavio je Igor Šelkunov, zamjenik generalnog direktora za preradu i plasman kompanije "Zarubežnjeft".

Kompanija u RS ima četiri preduzeća, podsjetio je on, maloprodajna mreža "Nestro petrol", kaže, radi u istom režimu u kojem je i do sada radila, a osim renoviranja postojećih, planiraju i izgradnju novih pumpi. Rafinerija ulja Modriča takođe radi u istom režimu, uvjerava Šelkunov, kapacitet je 60.000 tona motornih ulja i maziva, a prethodnih godina najviše je proizvedeno 11.000 tona.

"Imamo jak brend motornih ulja, ali, nažalost, van granica ove regije naš brend je nepoznat, prema tome, naš cilj je da proširujemo tržište i da plasiramo svoje proizvode dalje. 'Optima' trenutno radi i bavi se trejdingom naftnih derivata, i to je osnovna djelatnost. Nakon obustave rada Rafinerije nafte Brod izgubili smo dio tržišta, i maloprodaju i veleprodaju, zadatak kompanije je da se vrati obim realizacije naftnih derivata, prema tome i 'Optima grupa' ima biznis ciljeve koje oni moraju da ispune", rekao je Šelkunov.

U Rafineriji nafte Brod zaposlena su 743 radnika, od kojih je njih 59 na odsustvu, plaćenom ili neplaćenom.

"Svi oni koji danas ne rade, a koji su uzeli plaćeno odsustvo, imaju 70 odsto plate, a ostali radnici ovdje rade na rekonstrukciji svih postrojenja, na njihovom uređenju i pripremanju za dalji nastavak rada", kazao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

"Nije tačno da otpuštaju radnike, 59 je na dobrovoljnom čekanju. Sami su to tražili, jer smatrali su da im je bolje biti kod kuće i primati 70 odsto plate, ostali radnici su angažovani", navela je Srebrenka Golić, ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS.

Slijedi remont svih postrojenja koja će biti potrebna za normalno funkcionisanje Rafinerije u Brodu, poručili su resorni ministri nakon što su obišli postrojenja i pustili u rad novu kotlovnicu na mazut.

"Njihovi planovi su da bi u trećem kvartalu naredne godine svi radovi na rekonstrukciji postrojenja mogli biti završeni, a to znači da bi se do tada mogao u najvećoj mjeri sanirati, odnosno uspostaviti i staviti u funkciju i produktovod, kojim bi se Rafinerija nafte snabdijevala gasom sa područja Hrvatske", naveo je Đokić.

"Vrlo je važno naglasiti da je investitor, kompanija 'Zarubežnjeft' u samu izgradnju i istraživanje, ispitivanje ovog postojećeg produktovoda uložila i ulaže oko 15 miliona evra. Zar bi neka kompanija ulagala toliki novac da ne misli da posluje ovdje? Imamo sigurna uvjeravanja da kompanija nastavlja da posluje i da radi i da će nastaviti novim tehnologijama doprinese razvoju ovog giganta", kaže Srebrenka Golić.

Ruska kompanija demantovala je informacije koje su se pojavile u javnosti da se neki pogoni demontiraju.

"Radi se o sedam postrojenja, od kojih neka nisu u eksploataciji već oko 30 godina i trenutno, dok imamo vremena, odgovarajući je period da te pogone demontiramo te smo upravo zato pristupili tom poslu", poručio je Igor Šelkunov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije