Tržište

Cijene goriva u svijetu padaju, u BiH miruju

Cijene goriva u svijetu padaju, u BiH miruju
Foto: N.N. | Cijene goriva u svijetu padaju, u BiH miruju

BANJALUKA - Iako je u u julu i prvoj sedmici avgusta cijena barela nafte na svjetskom tržištu pala za oko sedam odsto, na pumpama u BiH nije došlo do značajnijeg pojeftinjenja goriva, odnosno miruju ili neznatno padaju, a kao i ranije razlog je navodno dok se ne potroše zalihe koje su ranije kupljene.

"Maloprodajni lanci čekaju da potroše zalihe koje imaju, a koje su nabavili ranije po višim cijenama nego što su sada. S druge strane, te zalihe 'ne postoje' kada cijene nafte na svjetskom tržištu rastu, jer sa skokom cijene barela nafte maloprodajni lanci u BiH odmah povećavaju cijene goriva i to je priča koja traje godinama", rekao je Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista SWOT.

Na pojedinim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj rekli su nam da se posljedice smanjenja cijena barela nafte na svjetskom tržištu na pumpama mogu osjetiti tek krajem ovog mjeseca te da je cijena goriva u proteklim danima već smanjivana. Kako kažu, posljednje sniženje cijene goriva bilo je 26. jula ove godine, kada je dizel na pumpama pao s otprilike 2,21 KM na 2,17 feninga.

"Tad je posljednji put bilo sniženje, a kada će opet biti zavisi od zaliha koje imamo", rekli su nam na jednoj banjalučkoj benzinskoj pumpi.

Inače, cijene barela nafte na svjetskom tržištu padale su tokom cijelog jula i to zbog povećane proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača i slabljenja potražnje zbog trgovinskog rata između SAD i Kine.

Samo prošle sedmice cijena barela na londonskom tržištu pala je za 1,5 odsto i sada je 73,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 0,4 odsto i juče se mogao kupiti za 68,5 dolara.

"U prvoj sedmici avgusta cijene nafte dodatno su pale nakon što je u julu barel na londonskom tržištu pojeftinio za šest, a na američkom za sedam odsto, što predstavlja najveći mjesečni pad cijena od jula 2016", prenose svjetski mediji.

Kao razlog za smanjenje cijena goriva navode to što je Rusija u julu za 150.000 barela dnevno povećala proizvodnju u odnosu na prethodni mjesec i trenutno proizvodi 11,21 milion barela. Takođe, i Amerika je povećala proizvodnju, a Saudijska Arabija, koja je najveći svjetski izvoznik proizvodnju je podigla na 11 miliona barela dnevno.

"Formiranje cijena na pumpama u Republici Srpskoj prepušteno je trgovcima i država ne može uraditi ništa. Sve zavisi od tržišta, jer recimo danas u istom maloprodajnom lancu litar dizela u Bijeljini košta 2,09 KM, a u Banjaluci 2,17 KM i u Trebinju je sigurno više", rekao je Šegrt.

Podsjećanja radi, u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj nakon stupanja na snagu novog Zakona o akcizama u februaru ove godine drastično su povećane cijene goriva, a poslije nekoliko skokova na svjetskom tržištu gorivo na pumpama u odnosu na januar bilo je više i za 0,4 KM po litri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije