Tržište

Domaći obućari na korak do novih kupaca iz EU

Domaći obućari na korak do novih kupaca iz EU
Foto: Nezavisne/Arhiva | Domaći obućari na korak do novih kupaca iz EU

BANJALUKA, SARAJEVO, KOTOR VAROŠ - Poremećaje na svjetskom tržištu i poskupljenja kontejnera i dovoza robe iz Azije, domaći obućari treba da iskoriste kao priliku te da nađu nove kupce i plasiraju svoje proizvode u zemlje Evropske unije, ističu sagovornici "Nezavisnih"

Naime, u Evropskoj uniji je velika potražnja za obućom, a Kina, koja je najveći svjetski proizvođač, prošle je godine plasirala četiri milijarde pari različitih vrsta obuće manje.

Amir Međić, sekretar Udruženja tekstila, obuće i kože BiH, pojasnio je za "Nezavisne" da domaći obućari apsolutno moraju iskoristiti ovu priliku. Činjenica je, kaže on, da je svaka kriza šansa.

"Kina diktira situaciju na tržištu obuće, jer je najveći svjetski proizvođač, te su zbog nje nastali poremećaji na tržištu. Mi smo mali i nemamo uticaja na to, ali nismo bezazleni, jer već na godišnjem nivou naše kompanije proizvedu 16 do 17 miliona pari obuće", naveo je Međić.

Istakao je da su na Istoku najveći proizvođači obuće, dok su na Zapadu najveći potrošači.

"Velike kompanije već premještaju proizvodnju bliže Evropskoj uniji, i to vjerovatno na Balkan, i tu je šansa Bosne i Hercegovine, jer imamo niz prednosti zbog kojih se može raditi s nama. Pitanje je samo cijene rada i umijeća pregovaranja. Naše kompanije su osposobljene tehnološki, te imamo dobru radnu snagu, što zadovoljava njihove kriterijume", objasnio je Međić.

Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće "Bema" iz Banjaluke, kazao je da je najezda kupaca sa Zapada, te da domaći obućari moraju iskoristiti ovu priliku da plasiraju svoje proizvode.

"Kontejneri s robom iz Azije su poskupjeli zbog pandemije virusa korona i po nekoliko puta, dok u nekim državama, poput Kambodže i Vijetnama, odakle se plasira dosta obuće u Evropu, fabrike nisu radile i po nekoliko mjeseci. Moramo napraviti novi iskorak kako ovo sve ne bismo prosuli", kazao je Umičević.

Prema njegovim riječima, domaći obućari moraju modernizovati svoje fabrike jer bez novih mašina nema produktivnosti.

"Sada je naša šansa da se izborimo za bolji status, ovo je sistem 'uzmi ili ostavi'. Moramo se boriti da poboljšamo status naših radnika jer ćemo ostati bez njih, te iskoristiti ovaj trenutak", precizirao je Umičević.

Radenko Bubić, direktor i vlasnik Fabrike obuće "Dermal" iz Kotor Varoša, rekao je da su povećane potrebe Evrope za cipelama, te da oni imaju jako puno upita iz evropskih zemalja za obućom.

"Naredne sedmice imamo sastanak s jednom njemačkom kompanijom koja je zainteresovana da im isporučujemo gotove proizvode. Sada su šanse dosta veće za prodaju obuće na Zapad nego što su bile ranije. Nema više sigurnosti u robu s Istoka da će doći u predviđenom roku, a i transport te robe je dosta poskupio", zaključio je Bubić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije