Tržište

Ekonomisti: Politike prilagođene porodici od koristi radnicima i poslodavcima

Ekonomisti: Politike prilagođene porodici od koristi radnicima i poslodavcima
Foto: Pixabay | Ekonomisti: Politike prilagođene porodici od koristi radnicima i poslodavcima

Ulaganje u Politike prilagođene porodici koje preporučuje UNICEF donosi bolji kvalitet života zaposlenih i njihovih porodica ali i poslodavcima koji ih primjenjuju, ocjenjuju ekonomski stručnjaci i posiholozi.

Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini kaže da ulaganje u Politike prilagođene porodici donosi veće benefite za porodicu, posao i privredu.

"UNICEF i njegovi partneri promovišu uvođenje Politika prilagođenih porodici koja pomažu u balansiranju i koristi kako poslovnog tako i porodičnog života, podstičući društvenu odgovornost poslodavaca u podršci i zaštiti porodice kroz promociju zdravog okruženja na poslu", navodi Khan.

Ona je istakla da primjena Politika prilagođenih porodici utiče i na ukupnu produktivnost rada.

Khan je pojasnila da se treba promovisati balansiranje poslovnog i privatnog života zaposlenih kroz, na primjer, fleksibilnije radno vrijeme za vulnerabilne porodice, porodiljsko/roditeljsko odsustvo za oba roditelja, jaslice na radnom mjestu.

Prema njenim rječima te mjere će pomoći u balansiranju porodičnih i radnih obaveza.

Gordana Ružić Milunić programski koordinator Društva psihologa RS kaže da bi poslodavci poštovanjem politika prilagođenih porodici imali zadovoljnije i produktivnije radnike koji bi mogli bolje balansirati privatnim i poslovnim obavezama, jer bi osjećali podršku svoga poslodavca.

"Ove politike su naročito značajne za radnice koje imaju istaknutiju ulogu u životu i organizaciji porodice, te često nisu u mogućnosti da budu u potpunosti i samo fokusirane na posao zbog svojih obaveza i preokupacija u vezi sa brigom o djeci i drugim članovima porodice", kazala je Ružić Milunić.

Ona je podsjetila da su rezultati istraživanja koje je Društvo psihologa RS radilo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijane zaštite Republike Srpske uz podršku UNICEF-a i njegovih partnera govore da se porodica u vrijeme KOVID-19 pandemije oslanjala isključivo na unutrašnje snage, te da nisu imali povjerenje da im drugi mogu pomoći, te nisu ni tražili pomoć.

"Savremena porodica ima ispred sebe mnogo izazova i svaku porodicu na neki način možemo smatrati vulnerabilnom, upravo zato je važno da poslodavci pomognu svojim radnicima tako što će naći kompromis i primjenjivati politike usmjerene na porodicu jer samo zadovoljan čovjek može biti dobar radnik", navela je Ružić Mulinić.

Saša Grabovac izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT navodi da sa ekonomskog stanovišta ovakva rješenja mogu biti opravdana jer i poslodavcima je u interesu da imaju produktivne radnike koji će to svakako biti ukoliko su zadovoljni.

On je kazao da je period pandemije pokazao određenu fleksibilnost i domaćih kompanija kada se u praksi pokazalo da je kod velikog broja zanimanja, zahvaljući savremenim tehnološkim rješenjima, rad od kuće u većoj mjeri izvodljiv kao i poslovna komunikacija.

 

Prema njegovim rječima zbog toga i ne čudi da se širom Evrope testira ideja četvorodnevne radne nedjelje gdje bi radnici radili četiri dana nedjeljno, a bili plaćeni isto, sa istim doprinosima kao inače, a ostala bi im i ista količina posla kao u potodnevnoj radnoj nedjelji.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS kaže da su predložene politike dobro došle, ali smatram da obzirom na finansijsko stanje domaćih preduzeća neke od tih mjera i predloga nisu prihvatljive pošto je poslodavcima trenutno fokus da se sva raspoloživa sredstva daju za povećanje plata tako da vrlo malo ostane za povećanje nekih drugih prava.

On je naglasio da važeća zakonska rješenja nemaju nikakva ograničenja po pitanju Politika prilagođenih porodici ali ne propisuju nikakva posebna prava, navodi Trivić i ističe  da iz njegovog ugla obezbjeđuju dovoljan nivo zaštite radnika i omogućuje normalne uslove za život kako radnika tako i njegove porodice.

Prema njegovim rječima da li će neko od poslodavaca proširiti prava je više stvar mogućnosti nego želje poslodavca.

Postojeće politike prilagođene porodici koje su već na snazi, kao što su porodiljsko odsustvo, infrastruktura, individualna odgovornost i smanjenje roditeljskog stresa ključni su prvi koraci, a dokazi ukazuju na kritičnu potrebu da se ovi koraci nadograđuju i prevaziđu, da se poboljšaju i ojačaju okruženja koja omogućavaju pružanje optimalne podrške porodicama.

Projekat promocije politika prilagođenih porodici provode Društvo psihologa RS i UNICEF, uz podršku USAID BiH.

(Swot)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije