Tržište

GFN: Potpuna zabrana alternativnih duvanskih proizvoda dovodi do divljanja crnog tržišta

GFN: Potpuna zabrana alternativnih duvanskih proizvoda dovodi do divljanja crnog tržišta
Foto: N.N. | GFN: Potpuna zabrana alternativnih duvanskih proizvoda dovodi do divljanja crnog tržišta

VARŠAVA - Smanjenje štetnosti u duvanskim proizvodima, zaštita konzumenata i onih u njihovoj okolini jedan je od gorućih problema u javnom zdravstvu, upravo o ovom problemu ali i sličnim razgovarali su stručnjaci okupljeni u Varšavi na 11. Globalnom forumu o nikotinu (GFN24).

Na konferenciji su prisustvovali i govorili međunarodni specijalisti za javno zdravlje, naučnici, ljekari, regulatori, potrošači i proizvođači koji su raspravljali o alternativnim rješenjima i ulozi bezdimnih nikotinskih proizvoda, ali i ekonomskom uticaju.

Podsjetimo, prošle godine na GFN konferenciji globalni stav stručnjaka je bio da se nikada ne započne sa pušenjem i da se odmah prekine. Praksa pokazuje da od 10 ljudi koji to pokušaju, samo jedan uspije. Stoga se postavljalo pitanje kako pomoći pušačima?! Ovogodišnja konferencija donijela je djelimično rasvjetljavanje gore navedenog pitanja. Naime, kao zaključak se može izvući da potpuno zabranjivanje bezdimnih alternativa i vejpova dovodi do ponovnog porasta konzumenata koji se vraćaju tradicionalnim cigaretama, ali i rastu crnog tržišta. Na konferenciji se raspravljalo o slučaju sa kojim se Australija susreće nakon takvih zabrana. Naime, Australija je otišla korak dalje te zabranila elektronske cigarete što je povećalo ilegalno tržište elektronskih cigareta i bezdimnih alternativa. Elektronsku cigaretu u Australiji ne možete kupiti legalno osim na recept, a samim tim crno tržište je nakon zabrane podivljalo.

Konferencija je u odnosu na prošlu godinu proširena i na domen ekonomskog uticaja, gdje je fokus usmjeren na to da li će potpuna zabrana i alternativa donijeti više dobrih ili loših stvari, kao što su otvaranje crnog tržišta, gubitak radnih mjesta u ugostiteljskim objektima zbog smanjenja posla i slično. O kontroverznom pitanju regulacije duvana i nikotina govorilo se na nekoliko panela u sklopu ove trodnevne konferencije a zajednički stav je da pogrešan potez donosioca odluka može uskratiti pušačima sigurnije alternative koje su im često potrebne kako bi ostavili cigarete.

Evropska unija priprema teška ograničenja za nove nikotinske proizvode a ona uključuju zabranu okusa, zabranu korištenja vejpova, bezdimnih proizvoda koji ne sagorijevaju duvan i drugih sigurnijih nikotinskih proizvoda, sve u vrijeme kada u nekim evropskim zemljama stopa pušenja već raste.

Klajv Bejts, stručnjak za kontrolu duhana i direktor kompanije “Counterfactual Consulting Limited” ističe da bi odluka o zabrani proizvoda koji zagrijavaju duvan, bezdimnih alternativa i vejpova trebala biti isključivo u rukama poslodavaca .

"Dakle, mislim da ugostitelji trebaju sami da donesu odluku da li da zabrane ili ne zabrane pušenje u svojim objektima na osnovu toga šta je u interesu njihovih preduzeća i potrošača. Ovakva vrsta zabrana je mnogo suptilnija i efikasnija u odnosu na ono što Vlada može da učini sa opštom zabranom", objasnio je Bejts.

Sličnog mišljenja je i prof. sc Grzegorz Król, direktor kompanije „Knowledge action change“ koji ističe: "Moramo prevladati frazu 'prestanak ili umriranje', te poštovati individualan izbor i prihvatiti rješenja koja poboljšavaju kolektivno zdravlje.

On je dodao i da konačna misija nije samo razgovor o dobrobitima inovacija u duvanskoj industriji za javno zdravlje, već obrazovanje i uticaj na javne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije