Tržište

Hrvatska vratila bh. keks zbog kancerogene tvari

Hrvatska vratila bh. keks zbog kancerogene tvari
Foto: N.N. | Hrvatska vratila bh. keks zbog kancerogene tvari

SARAJEVO, BANJALUKA - Hrvatska sanitarna inspekcija zabranila je nedavno uvoz šest pošiljki keksa i slatkiša iz BiH zbog prevelike količine akrilamida, a vraćen je i keks iz Srbije, što je bio povod za nadležne u BiH da u petak održe sastanak.

Zbog povećanog sadržaja akrilamida u hrani u odnosu na evropske preporuke i učestalog vraćanja pošiljki proizvođača iz BiH, Agencija za bezbjednost hrane BiH je u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH u petak održala radni sastanak s proizvođačima konditorskih proizvoda i peciva.

Akrilamid je potencijalno kancerogena tvar koja, kako su pokazala neka istraživanja, u velikim količinama može uticati na zdravlje ljudi.

Evropska komisija za brzo obavještavanje o bezbjednosti hrane (RASFF) je objavila tu informaciju o vraćanju keksa sa granice, ali na sajtu RASFF nije precizirano o kojem tačno proizvođaču se radi.

Istakli su samo da je zabranjen uvoz keksa i sendvič keksa iz BiH te dvije pošiljke keksa, krekera i keksa s marelicom iz Srbije.

U tim proizvodima je pronađeno između 686 i 1.161 mikrogram akrilamida po kilogramu, a najveća je koncentracija bila u keksu iz BiH. Akrilamid nastaje u reakciji između šećera i aminokiseline asparagin.

Inače, akrilamida najviše ima u prženoj hrani i kafi te u hrani pečenoj na visokim temperaturama poput keksa, krekera, žitarica i pekarskih proizvoda.

Sadržaj akrilamida u hrani inače nije zakonski regulisan u BiH.

"Na osnovu laboratorijskih ispitivanja sadržaj akrilamida u bh. konditorskim proizvodima bio je povećan u odnosu na preporučeni. Cilj sastanka je da proizvođače upozorimo kako da poduzmu sve neophodne mjere za proizvodnju uz minimalno prisustvo akrilamida", pojasnili su za federalne medije iz Agencije za bezbjednost hrane.

Oni pišu i da je Evropska komisija nedavno donijela Uredbu o proizvodnji hrane bez akrilamida, ali nije se bazirala na postavljanje limita za akrilamid, već se koristila preporukama Evropske agencije za bezbjednost hrane.

Zato su iz Agencije naglasili da će preuzeti tu uredbu te u zakonsku proceduru uputiti propise za proizvodnju hrane bez akrilamida.

Ni nakon sastanka javnosti nije bilo poznato o kojim kompanijama se radi, ali će njihovi proizvodi biti uništeni u prisustvu inspektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije