Tržište

Kovačević i Grabovac u podcastu: Ilegalno tržište cigareta smanjeno, ali posao nije završen

Kovačević i Grabovac u podcastu: Ilegalno tržište cigareta smanjeno, ali posao nije završen
Foto: V. TRIPIĆ | Ilegalno tržište cigareta smanjeno, ali posao nije završen

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, i Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT, rekli su da su akcije protiv ilegalnog tržišta duvana i duvanskih prerađevina dale rezultate, ali da posao još nije završen.

U podcastu "Pogledi" Kovačević i Grabovac istakli su da je smanjen jaz između legalnog i ilegalnog tržišta te da je regionalna saradnja po pitanju šverca duvana jako bitna, što se moglo vidjeti i iz zapljena ilegalnih cigareta na granicama Bosne i Hercegovine.

"Poznato je da su međunarodne policijske i druge organizacije dale svoj doprinos otkrivanju pojedinih kanala, posebno u Crnoj Gori. Izuzetno je važna saradnja, i ona postoji i sprovodi se. Kriminalci ne poznaju granice i puno bolje i brže sarađuju i zemlje okruženja moraju raditi na razmjeni podataka", rekao je Grabovac.

Iako je značajno smanjeno tržište ilegalnih cigareta, sve veći problem predstavlja crno tržište duvana, čemu se mora posvetiti posebna pažnja u budućnosti.

"Sam sistem kontrola mora početi ranije na entitetskom nivou i duvan ne može sijati neko ko poželi, to mora biti registrovano. Naši inspektori su u kontrolama kod tih lica otkrili da nisu prijavila sve sadnice. Tu je bilo dosta nesuglasica i ta lica su tvrdila da su mogla otkupiti samo ono što su im poljoprivrednici prodali", rekao je Kovačević, dodajući da su znatne količine duvana nestale na putu između proizvođača i prerađivača i očito je da su završile negdje na crnom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije