Tržište

Ilon Mask prodao 75 odsto svojih bitcoina

Ilon Mask prodao 75 odsto svojih bitcoina
Foto: Unsplash/André François McKenzie | Ilon Mask prodao 75 odsto svojih bitcoina

Početkom prošle godine kompanija Tesla u vlasništvu Ilona Muska uložila je 1,5 milijardi dolara u bitcoin, oslanjajući se na ono što je proizvođač električnih automobila nazvao "dugoročnim potencijalom digitalne valute".

Kompanija je već prodala tri četvrtine svojih bitcoina.

"Od kraja drugog kvartala , konvertovali smo otprilike 75 posto naših bitcoina u fiat valutu", rekao je Tesla u svom izvještaju o zaradi u drugom kvartalu. Kompanija je saopštila da je ta prodaja dodala 936 miliona dolara u gotovini njenom bilansu stanja.

To predstavlja brzo povlačenje za Teslu i izvršnog direktora Maska, koji je bio veliki pokretač kriptovaluta tokom prošlogodišnjeg perioda, često tvitujući o raznim digitalnim valutama.

Cijena bitcoina je u posljednja četiri mjeseca izgubila polovinu svoje vrijednosti tokom onoga što je nazvano "kripto zima".

Za Teslu, tržišna vrijednost njenih bitkoina dostigla je 2,48 milijardi dolara u prvom kvartalu 2021. i završila godinu na oko 2 milijarde dolara. Kompanija nije rekla po kojoj cijeni je prodala, ali bitcoin je drugi kvartal započeo sa blizu 46.000 dolara i završio ispod 19.000 dolara.

"Razlog zbog kojeg smo prodali gomilu naših bitcoina bio je taj što nismo bili sigurni kada će se blokada uzrokovana virusom korona u Kini ublažiti, pa nam je bilo važno da maksimiziramo svoju gotovinsku poziciju", rekao je Musk.

"Ovo ne treba shvatiti kao neku presudu o bitcoinu", rekao je on, dodajući da je Tesla otvorena za povećanje svojih kriptovaluta u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije