Tržište

Izvoz sporo pobjeđuje uvoz

Izvoz sporo pobjeđuje uvoz
Foto: N.N. | Izvoz sporo pobjeđuje uvoz

BANJALUKA - Pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 73 odsto, dok je u istom periodu 2017. godine iznosila 70 odsto, saopšteno je u Republičkom zavodu za statistiku RS.

Prema mišljenju stručnjaka, trend rasta pokrivenosti je svakako pozitivan, ali bi trebalo da bude u većem procentu, te je još nedovoljan.

"Ta pokrivenost u nekom prethodnom periodu ima pozitivan trend, međutim to je nešto što bi trebalo da bude u većem procentu jer bi to onda značilo da naša privreda jača i sve više izvozi", rekao je Predrag Duduković, ekonomski analitičar i član SWOT-a.

Istakao je da je tržište RS vrlo malo i sa skromnim mogućnostima, tako da veći izvoz, kako kaže, znači da se više proizvodi i više prodaje na inostranom tržištu, gdje su jača, značajnija i veća tržišta, što onda dalje otvara mogućnost za razvoj privrede.

"Pitanje je u kojoj mjeri su ti statistički pokazatelji dobri jer se tu ne posmatraju podaci o trgovini između FBiH i RS, a znamo da su mnoga preduzeća, čak i inostrana registrovana u Federaciji, te da se onda roba uvozi u FBiH i prebacuje u RS", pojašnjava Duduković i dodaje da bi, da je uvršten taj pokazatelj, slika bila mnogo lošija.

Naglasio je da postoji pozitivan trend u pokrivenosti uvoza izvozom, ali da je on nedovoljan da bi se u značajnijem obimu povećao razvoj preduzeća u RS.

Stevo Pucar, ekonomski analitičar, rekao je da je spoljnotrgovinski bilans RS problematičan, ali da je dobro to što pokrivenost uvoza izvozom raste.

"Naš izvoz je i dalje relativno mali u nekom apsolutnom iznosu. Mislim da je za razvoj ključno povećanje tog izvoznog dijela, odnosno izvoznog potencijala naših firmi", istakao je Pucar i dodao da je jako značajno što privreda, iako mala, napreduje.

Ocijenio je da bi u ovom trenutku najvažnije bilo da se izvozni potencijal privrede u RS povećava jer je on, kako kaže, još mali, te bi, ističe, trebalo raditi kako bi se povećao životni standard građana RS.

Dodaje da bi, kada bi se trgovina FBiH i RS uzela u obzir i kada bi se uzeli u obzir oni proizvodi koji se uvezu u Federaciju pa prebace u RS, bilans bio lošiji.

Mihajlo Vidić, potpredsjednik Privredne komore RS, istakao je da pokrivenost uvoza izvozom u RS ima stalni trend rasta.

"Taj trend rasta uopšte nije mali. Riječ je o veoma visokom stepenu pokrivenosti uvoza izvozom", rekao je Vidić i dodao da rezultate treba posmatrati kontinuirano kako bi se došlo do pravih pokazatelja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, obim robne razmjene RS sa inostranstvom u prošloj godini iznosio je 8.375.174.000 KM, od čega se, kako navode, na izvoz odnosilo 3.476.093.000 КМ, a na uvoz 4.899.081.000 КМ. U prvih šest mjeseci ove godine, kako je ranije saopšteno, ostvaren je izvoz u vrijednosti od 1,825 milijardi KM, što je, kako su naveli, za 11,7% više u odnosu na isti period lani.

"Uvoz je u istom periodu iznosio 2,508 milijardi KM, što je za 7,3% više u odnosu na isti period prošle godine", saopšteno je ranije iz Zavoda.

U prvih šest mjeseci najviše se izvozilo u Italiju, i to u vrijednosti od 280 miliona KM, odnosno 15,3%, te u Hrvatsku 236 miliona, odnosno 13% od ukupno ostvarenog izvoza. U istom periodu najviše se uvozilo iz Srbije, i to u vrijednosti od 415 miliona KM, odnosno 16,5 odsto, i iz Rusije 338 miliona, odnosno 13,5% od ukupno ostvarenog uvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije