Tržište

Jagma za naftom zbog sukoba u Ukrajini

Jagma za naftom zbog sukoba u Ukrajini
Foto: Tanjug/Allie Joseph/New York Stock Exćange via AP | Jagma za naftom zbog sukoba u Ukrajini

LONDON - Cijene nafte su snažno porasle danas, podstaknute strahom od poremećaja u snabdijevanju zbog ukrajinske krize i zapadnih sankcija prema Rusiji, pri čemu ni razgovori o koordinisanom stavljanju u promet sirove nafte iz globalnih rezervi nisu uspjeli da ublaže bojazan od potencijalnih nestašica.

Cijena evropske nafte Brent za isporuku u maju (fjučers ugovori) skočila je za 7,42 dolara ili za 7,57 procenata, na 105,39 dolara po barelu, prema trenutnim podacima sa portala oilprice.com, koji u realnom vremenu prati promjene cijena.

Tokom popodnevnog trgovanja Brent, koji važi za globalni standard na naftnom tržištu, premašio je u jednom momentu nivo od 106 dolara, nakon čega je cijena krenula u rikverc. Prošle nedjelje, nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, sećernomorska nafta je dostigla sedmogodišnji maksimum od 105,79 dolara po barelu.

Američka sirova nafta WTI za isporuku u aprilu uzletjela je danas za 7,94 dolara, odnosno za 8,30 odsto na 103,66 dolara za barel. Prethodne nedjelje je zabilježila najviši nivo od jula 2014. godine od 102,19 dolara.

Članovi Međunarodne agencije za energiju (IEA) razgovarali su danas o plasiranju 60 miliona barela nafte iz rezervi kako bi se cijene "crnog zlata" spustile, javio je Rojters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugi proizvođači, uključujući Rusiju, trebalo bi da se sastanu u srijedu, dodaje britanska agencija.

O ostalim dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije