Tržište

Korisnici socijalnih davanja umjesto pomoći dobili biznis u ruke

Korisnici socijalnih davanja umjesto pomoći dobili biznis u ruke
Foto: Sanja Čakarević | Korisnici socijalnih davanja umjesto pomoći dobili biznis u ruke

DOBOJ - Umjesto da im ponude stotinu maraka socijalne pomoći, centri za socijalni rad i lokalne uprave korisnicima takvih davanja u deset opština/gradova u BiH pružili su priliku da novac zarade vlastitim rukama kroz društveno preduzetništvo.

"Ja sam trenutno nezaposlena. Imam troje djece, zbog toga sam nezaposlena jer imam previše obaveza u vezi s djecom. Živim na selu. Pohađala sam dekupaž radionice. Tu sam se pronašla i time sam se počela baviti. Vidim svoju perspektivu u tome. Mnogo toga sam naučila, a prethodno ništa nisam znala o tome. Izrađujem tacne, kutije, podmetače. Uglavnom to naručuju žene, majke, nekom za rođendan, svečana dešavanja, svadbe, slave, praznike", priča Vesna Duljić iz okoline Laktaša.

U Zenici su djeci koja izlaze iz doma za nezbrinutu djecu te roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju dali "hljeb u ruke".

"Mi smo u okviru gradske narodne kuhinje organizovali četvoromjesečnu radionicu, dakle dali smo tim roditeljima i toj djeci priliku da nauče kako se zapravo prave peciva i kolači. Uključili smo poslodavce na način da im kažemo da u Zenici postoje takva djeca i da oni imaju te vještine kako bi im omogućili da dobiju posao nakon toga. Mi tražimo način da ih zaposlimo, ali oni su još u toj ustanovi i za potrebe konferencije su pripremali ove proizvode", kazala je Sumeja Mujkanović, koordinatorka tima u Zenici.

Blizina olimpijske planine i aktivna zimska sezona doprinijeli su da se u Palama pokrene servis za čišćenje.

"Mi smo radili sa četiri porodice, četiri korisnice koje su zaposlene i koje rade. Mi smo nakon istraživanja došli do toga da su građani bili zainteresovani da se pružaju servisi pošto je turistički kraj. Velika je potreba, pogotovo kada je zimska sezona u pitanju, za čišćenjem i vešerajem. Nabavljena je odgovarajuća oprema, obezbijeđene su plate, pokrenut biznis i onda je ostavljeno da oni pokušaju nekako opstati, naravno uz određenu podršku", rekao je Srđan Baralić, predsjednik UO Saveza udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti RS.

Završna konferencija ciklusa razvoja društvenog preduzetništva održana je u Doboju, a projekat je realizovan uz podršku UNICEF-a i USAID-a.

"Od projekta koristi su imale stotine korisnika socijalne zaštite iz Zenice, Jajca, Laktaša, Trebinja, Ljubuškog, Čitluka, Tuzle, Pala, Dervente i Prijedora", rekla je Veronika Varšenko, zamjenica predstavnice UNICEF-a u BiH.

"U Čitluku i Ljubuškom je razvijen turizam. Kupili smo CNC mašinu, osposobili korisnike da upravljaju time i stvaraju proizvode koje će u Međugorju ili u nekim drugim mjestima prodavati kroz javne sajmove", naveo je Mirnes Telalović, predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije