Tržište

Mapa nezaposlenosti u Evropi: Najniža stopa u Češkoj

Mapa nezaposlenosti u Evropi: Najniža stopa u Češkoj
Foto: N.N. | Mapa nezaposlenosti u Evropi: Najniža stopa u Češkoj, evo gde je najveća

Na nivou Evropske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad u junu 2019. godine iznosila je 6,3 odsto, ista kao i prethodnog mjeseca, ali nešto niža ako se pogledaju brojke za jun 2018. godine – 6,8 odsto.

Među EU članicama najniža stopa nezaposlenosti zabeležena je u Češkoj – 1,9 odsto i Njemačkoj – 3,1 odsto. Najveća nezaposlenost u EU zabilježena u Grčkoj – 17,6 odsto i Španiji – 14 odsto.

Stopa nezaposlenosti pala je u 24 članice EU, ostala stabilna u Estoniji i Poljskoj, dok je u Švedskoj i Luksemburgu blago porasla. Stanje u regionu

Stopa zaposlenosti u Srbiji je iznosila 47,4 odsto u prvom kvartalu 2019. godine, a stopa nezaposlenosti bila je 12,1 odsto.

Slovenija je sa ostvarenom stopom nezaposlenosti nižom od pet odsto najbolja u regionu kada je u pitanju tržište rada.

Hrvatska je na drugom mjestu sa stopom nezaposlenosti koja je znatno pala u prethodnoj godini – u junu 2019. bilo je 7,1 odsto nezaposlenih.

Iako, je zabilježila veliki stepen smanjenja nezaposlenosti, Bosna i Hercegovina je i dalje pri začelju u regionu – stopa nezaposlenosti u BiH iznosi prema posljednjim podacima za prošlu godinu 18,4 odsto. To je za 5,1 odsto manje nego godinu ranije. Smanjenje nezaposlenosti od 2,1 zabežilježeno je i u Sjevernoj Makedoniji. Ali, Makedonija je sa 20,8 odsto nezaposlenih i dalje jedna od najgorih regionu kada je u pitanju tržište rada.

Odlazak stanovništva

Nezaposlenost je i u Crnoj Gori smanjena i to za 3,3 posto, ali je i dalje generalno visoka – Crna Gora je prošlu godinu završila sa stopom nezaposlenih od 14,1 odsto.

Treba naglasiti da smanjenje stope nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori nije uzrokovano otvaranjem isključivo novih radnih mjesta u realnom sektoru, koliko je uzrokovano odlaskom stanovništva iz tih zemalja u države Evropske unije, prvenstveno u Njemačku, prenosi Anadolija.

Značajan pad nezaposlenosti u Hrvatskoj

Najveći pad nezaposlenosti zabilježen je u Grčkoj (sa 19,8 na 17,6 odsto), na Kipru (sa 8,3 na 6,5 odsto), Hrvatskoj ( sa 8,6 na 7,1 odsto), Irskoj (sa 5,9 na 4,5 odsto) i Slovačkoj (sa 6,7 na 5,4 odsto).

SAD i Japan, dvije velike ekonomske sile, bilježe niske stope nezaposlenosti. U junu je 3,7 odsto Amerikanaca bilo bez posla, dok je u Japanu bilo svega 2,3 odsto nezaposlenih. U Turskoj je 13,8 odsto radno sposobnih bez posla.

Eurostat definiše nezaposlenu osobu prema standardima ILO-a – kao osobu u dobi od 15 do 74 godine koja nema posla, koja je spremna da počne da radi u naredne dvije sedmice i koja je aktivno tražila zaposlenje barem jednom u posljednje četiri sedmice.

(Telegraf Biznis / Bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije