Tržište

Otvorena izložba povodom 145 godina postojanja "Banjalučke pivare"

Otvorena izložba povodom 145 godina postojanja "Banjalučke pivare"
Foto: N.N. | Otvorena izložba povodom 145 godina postojanja "Banjalučke pivare"

BANJALUKA - Istorijska izložba "Vijek i po pivarstva", koja predstavlja svojevrsno svjedočanstvo pivarske tradicije na prostorima regije Banjaluka, otvorena je danas u kompleksu zgrade "Banjalučke pivare".

Izložba je otvorena povodom jubileja "Banjalučke pivare", koja slavi 145 godina postojanja i dugu tradiciju kvaliteta najboljeg domaćeg pivskog brenda - nektar piva.

Izložba je postavljena u holu Upravne zgrade "Banjalučke pivare" i biće otvorena za sve posjetioce.

"Ponosni smo što povodom obilježavanja jubileja 'Banjalučke pivare' imamo mogućnost da Banjaluci, svim njenim građanima i posjetiocima poklonimo ovu jedinstvenu istorijsku izložbu. Postavka prati nastanak i razvoj pivarske industrije na našim prostorima, ali predstavlja i prikaz bogatog istorijskog nasljeđa ove regije, RS i  BiH", rekla je Milka Stanivuković, PR menadžer "Banjalučke pivare".

Naglasila je da je u kreiranju postavke korištena autentična istorijska građa i eksponati koji daju jasan uvid u bogatu pivarsku tradiciju.

"Banjalučka pivara" je povodom otvaranja istorijske izložbe uspostavila i saradnju sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, tako da će najbolji studenti odsjeka istorije u narednom periodu biti domaćini svim posjetiocima istorijske postavke "Banjalučke pivare".

"Iza nas su mjeseci rada na prikupljanju istorijske građe kako bismo na što bolji način predstavili vijek i po pivarstva, ali i bogatu istoriju cijele regije", dodala je Stanivukovićeva.

"Banjalučka pivara" je u znak zahvalnosti za uvid u bogato nasljeđe i pomoć prilikom kreiranja istorijske postavke uručila posebnu zahvalnicu samostanu "Marija Zvijezda", Banjalučkoj biskupiji i istoričaru Zoranu Pejašinoviću, koji je pružio nesebičnu pomoć prilikom selekcije bogate istorijske građe.

Zahvalnicu je dobio i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koju je u njegovo ime preuzeo Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika.

Amidžić je rekao da, uz značajan jubilej, "Banjalučka pivara" treba da se ponosi kvalitetom piva, za šta su dobili i brojne nagrade.

"To je ono što je sigurno i što omogućava taj uspjeh trajanja veliki broj godina. Zapošljavate i značajan broj radnika, a svagdje gdje se pojavi nektar pivo pojavi se i dio Banjaluke, i na tome smo vam zahvalni", naglasio je Amidžić.

Pejašinović je istakao da je ova izložba hronika koja svjedoči o izrastanju "Banjalučke pivare" od jedne male trapističke pivare do giganta naše privrede, ali i priča o suživotu grada i ove pivare.

Zahvalnice su uručene i Filozofskom i Tehnološkom fakultetu.

Nastanak "Pivare"

Nastanak "Banjalučke pivare" vezuje se za dolazak monaha trapističkog reda na područje Banjaluke.

Oni su 1873. godine naselili Delibašino Selo i postavili temelje pivarskoj industriji, ali i brojnim drugim privrednim granama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije