Tržište

Paladijum postao vredniji od zlata

Paladijum postao vredniji od zlata
Foto: N.N. | Paladijum postao vredniji od zlata
N.N.

Tokom prošle godine, cijena paladijuma je skočila za čak 70 odsto, da bi početkom ove godine, cijena ovog plemenitog metala premašila cijenu zlata.

Cijena zlata se trenutno kreće oko 1.450 dolara za uncu, dok je cijena paladijuma od septembra prešla nivo od 1.650 dolara za uncu.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cijenom paladijuma ili one koji jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatan vodič "Kako trgovati cenom paladijuma". Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatan vodič "Kako trgovati cenom paladijuma" preuzmite ovde.

Zašto je ovaj metal toliko vrijedan i skup?

Paladijum i platina koriste se kao katalizatori koji kontrolišu emisiju štetnih gasova prilikom sagorijevanja goriva. Paladijum se prije svega koristi kao katalizator u motorima koji rade na benzin, dok se platina koristi u motorima koji rade na dizel. U razvijenom svijetu, motori na benzin su već neko vreme popularniji, što je imalo značajan pozitivan uticaj na potražnju za paladijumom. Sve oštriji standardi o emisiji štetnih gasova u Evropi i Kini podstiču prelaz na motore koji koriste benzin. S druge strane, snabdevanje paladijumom je ograničeno, sa Rusijom i Južnom Afrikom kao najvećim proizvođačima, što je jedan od ključnih faktora upornog rasta cijene.

Besplatan vodič "Kako trgovati cijenom paladijuma" preuzmite ovde.

Najveću prepreku daljem rastu cijene paladijuma predstavljaju nedavno usporavanje svjetskog ekonomskog rasta i produženi trgovinski rat. Ovi faktori mogu negativno uticati na automobilsku industriju, a samim tim i na potražnju za paladijumom.

Cijena paladijuma za sada ne pokazuje znake posustajanja, ali negativni ekonomski podaci iz SAD objavljeni prošle nedelje šalju signal upozorenja. Međutim, ukoliko ekonomija Sjedinjenih Američkih Država nastavi da se razvija, a Kina i SAD postignu trgovinski sporazum, postoji nezanemarljiva šansa da će cijena paladijuma nastaviti sa rastom u narednom periodu.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije