Tržište

Panasonic zbog Brexita seli u Amsterdam

Panasonic zbog Brexita seli u Amsterdam
Foto: Ilustracija | Panasonic zbog Brexita seli u Amsterdam
Srna

LONDON - Japanska kompanija "Panasonic", koja se bavi elektronskim tehnologijama, premjestiće svoje evropsko sjedište iz Velike Britanije u Amsterdam kako se bliži Brexit.

Cilj ovog poteza je da se izbjegnu potencijalni poreski problemi zbog britanskog napuštanja EU, rekao je izvršni direktor "Panasonica" za Evropu Loran Abadi. 

Veliki broj drugih multinacionalnih kompanija najavilo je premještanje iz Velike Britanije uoči marta 2019. godine, kada London zvanično napušta EU. 

I nekoliko japanskih finansijskih kompanija najavilo je da će prebaciti svoje filijale iz Londona. 

Odluka "Panasonica" uslijedila je zbog bojazni da bi Japan mogao da vidi Veliku Britaniju kao "poreski raj" ako ukine korporativni porez kako bi privukla kompanije, rekao je Abadi. 

Ako "Panasonic" bude plaćao manji porez u Velikoj Britaniji time bi mogao da se kvalifikuje za veći porez u Japanu, navodi BBC.

Abadi je rekao da kompanija razmatra ovaj potez već posljednjih 15 mjeseci zbog zabrinutosti u vezi sa pristupom slobodnom protoku robe i ljudi poslije Brexita. 

List navodi da će radnici u oblastima revizije i finansijskih operacija biti izmješteni, a oni koji se bave odnosima sa investitorima će ostati u Velikoj Britaniji.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije