Tržište

Pandemija pogoršala zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Pandemija pogoršala zapošljavanje osoba sa invaliditetom
Foto: N.N. | Pandemija pogoršala zapošljavanje osoba sa invaliditetom

BANJALUKA - Osobe sa invaliditetom, slijepa i slabovida lica u RS i dalje teško dolaze do posla, a poslodavci se rijetko odluče da ih zaposle.

Iz Organizacije amputiraca UDAS RS kažu da je potrebno da Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida izdvoji dodatna sredstva za očuvanje radnih mjesta za osobe sa invaliditetom, kao i stimulans za zapošljavanje.

Na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje RS do 31. januara tekuće godine evidentirano je 1.615 lica sa invaliditetom, od toga 36 slabovidih lica.

"Po osnovu zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti, u toku 2020. godine brisano je 259 lica sa invaliditetom, dok su 2019. godine po istom osnovu brisana 372 lica", kazali su u ZZ RS za "Nezavisne".

Kako navode iz UDAS-a, mali broj poslodavaca se odluči da zaposli lica sa invaliditetom.

"Osobe sa invaliditetom imaju pravo na zapošljavanje, međutim praksa pokazuje drugačiju situaciju. Stimulansi koje dodjeljuje Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida nisu dovoljni da bi stimulisali poslodavce za zapošljavanje osoba sa invaliditetom", naglašavaju iz UDAS-a.

Najveći problem je, navode, prisutan u ruralnim područjima gdje ni nema privrede, pa osobe sa invaliditetom teško mogu naći bilo koji vid zaposlenja.

Dodaju da se zbog pandemije virusa korona situacija dodatno pogoršala.   

"Nismo imali dovoljno stimulativnih mjera za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije koja su namijenjena za lica sa invaliditetom, a nismo dobili ni pomoć za nezaposlene", kazali su iz UDAS-a.

Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih RS, kaže da su predrasude i nepovjerenje prema licima sa invaliditetom vrlo zastupljeni kod poslodavaca.

"Mi im pokušavamo pomoći da se zaposle, ali je situacija vrlo teška, jer je poslodavaca malo i  rijetki su primjeri da se neko zaposli", rekao je Suzić.

Kako kaže, prema njihovoj evidenciji, oko 150 slijepih i slabovidih lica traži posao, a aktivnije njih desetak.         

"Do posla lakše dođu lica sa većim stepenom obrazovanje, mada i tu ima problema. Imamo  nekoliko pojedinačnih primjera, ali se ljudi opredjeljuju i na samozapošljavanje, osnivanje sopstvenog biznisa", rekao je Suzić.    

U preduzeću "BL plastic" iz Banjaluke, koje se bavi proizvodnjom plastične  ambalaže, potvrdili su za "Nezavisne" da zapošljavaju tri osobe sa invaliditetom.    

"Od ukupno 10 zaposlenih u našem preduzeću, tri osobe su sa invaliditetom. Naša firma se bavi proizvodnjom plastične ambalaže, a oni pakuju boce", kazali su iz "BL plastica".   

Kako navode, ne koriste stimulanse za zapošljavanje lica sa invaliditetom koje dodjeljuje Fond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije