Tržište

Partner MKF i KfW potpisali ugovor o kreditu vrijedan 5 miliona evra

Partner MKF i KfW potpisali ugovor o kreditu vrijedan 5 miliona evra
Foto: N.N. | Partner MKF i KfW potpisali ugovor o kreditu vrijedan 5 miliona evra

TUZLA - Unutar okvira evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu, Partner MKF iz Tuzle i KfW potpisali su ugovor o kreditu od 5 miliona evra za kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća za obrtni kapital i ulaganja. Od 5 miliona evra, 1 milion evra će se iskoristiti za finansiranje mjera energetske efikasnosti.

KfW i Partner MKF uspješno sarađuju od 2002. godine, kada je KfW obezbijedila finansijska sredstva mikrokreditnim organizacijama u Bosni i Hercegovini za razvoj ruralne sredine i malih i srednjih preduzeća.

Ova nova kreditna linija omogućava finansiranje mjera energijske efikasnosti u poslovanjima, i na taj način se smanjuju operativni troškovi kroz ostvarene uštede energije.

Ovu kreditnu liniju prati grantovska podrška do 10% finansiranog iznosa, koji se isplaćuje nakon implementacije mjera energijske efikasnosti. Bespovratna sredstva su obezbijeđena od strane REEP-a (Regionalnog programa energijske efikasnosti za Zapadni Balkan),  program u okviru EWBJF Evropske unije (Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan).

"Partner Mikrokreditna fondacija nastavlja da pokreće projekte u oblasti energijske efikasnosti u saradnji sa KfW-om. Ova nova kreditna linija pruža pogodnosti za investiranje u energetsku efikasnost za poslovanja u obliku podsticaja u iznosu od 10% početnog ulaganja. Na primjer, ako naš korisnik uloži 5.000 evra za mjere energijske efikasnosti za poslovanje, ostvariće povrat novčanih sredstava u iznosu od 500 evra. Čast nam je da smo prva mikrokreditna fondacija koja će implementirati projekte, koji pored ušteda u energiji sadrže i konkretne finansijske poticaje za krajnje korisnike. Kroz kreditna zaduženja u iznosu od 1 milion evra, očekuje se da će preko 400 poslovnih objekata u BiH sprovesti mjere energijske efikasnosti, koje će doprinijeti značajnim uštedama u količini iskorištene primarne energije i smanjenju emisije CO2", izjavio je Senad Sinanović, direktor Partner mikrokreditne fondacije.

Kreditna linija omogućava finansiranje mjera energetske efikasnosti u mikro, mala i srednja preduzeća u obliku: izolacije objekta, zamjene prozora i vrata, nabavke energijski efikasnih sistema grijanja (kotlova na pelet i biomasu, toplotnih pumpi, parnih ili gasnih turbina, itd.) solarnih i fotonaponskih panela, sistema za hlađenje i ventilaciju, isplative rasvjete i drugih mjera koje omogućavaju uštede krajnjim korisnicima.

KfW je jedna od svjetskih vodećih i promotivnih banaka sa velikim iskustvom. Osnovana  1948. godine kao javno-pravna institucija, KfW je 80% u vlasništvu Savezne Republike Njemačke i 20% u vlasništvu saveznih pokrajina (Bundesländer).

KfW je vodeća razvojna banka Njemačke i sastavni je dio KfW grupacije. Ona po nalogu Savezne Vlade Njemačke provodi finansijsku saradnju sa zemljama u razvoju i tranziciji. 700 osoblja u sjedištu i oko 390 specijalista u 69 lokalnih kancelarija sarađuje sa partnerima širom svijeta. Njen cilj je borba protiv siromaštva, obezbjeđivanje mira, zaštita okoliša i klime i fer  globalizacija. KfW je kompetentan strateški savjetnik za aktuelna razvojna pitanja.

Partner mikrokreditna fondacija je prisutna na tržištu u posljednjih 20 godina sa kreditnim linijama za poljoprivredu, stanovanje i mikrokredite za poboljšanje uslova života. Ipak, ono što čini Partner trenutnim tržišnim liderom su projekti usmjereni prema finansiranju energijske efikasnosti koji su pokrenuti 2012. godine.

Kroz finansiranje mjera energijske efikasnosti Partner MKF-a od 2012. godine, procijenjena je ukupna ušteda od preko 1,7 miliona MWh primarne energije, što je ekvivalent energetskih troškova za 3.357 domaćinstava u vremenskom periodu od 28 godina (prosječan rok trajanja ugrađene opreme), ili uštede od 136 miliona evra. To će dovesti do procijenjenog smanjenja u emisijama CO2 za više od 524.000 tona.

Za dodatne informacije, molimo Vas da nas kontaktirate putem telefona na broj 061 505 830  ili putem elektronske pošte [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije