Tržište

Počeo izvoz junetine u Tursku

Počeo izvoz junetine u Tursku
Foto: Ilustracija | Počeo izvoz junetine u Tursku
Fena

SARAJEVO - Izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Tursku je konačno počeo i to je nakon velike neizvjesnosti dobra vijest, kazao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Prema njegovim riječima, problema oko izvoza junećeg mesa u Tursku bilo je proteklih nekoliko mjeseci mnogo, a prije svega su bili tehničke prirode.

"Izvoz pilećeg mesa, jaja i mlijeka su domaćoj ekonomiji dali, prije svega, međunarodni kredibilitet jer smo prepoznati kao zemlja koja ima kvalitetne i zdrave proizvode i koja proizvodi po najvećim evropskim standardima", naveo je Šarović. 

Naveo je da su prisutni i ekonomski pokazatelji jer su mnoge naše kompanije dobile nova slobodna tržišta za proizvode kao što su mlijeko, mliječni proizvodi, voće, povrće, a u posljednje vrijeme pileće meso i proizvode od pilećeg mesa i jaja.

"Sve te kompanije dobile su veliku priliku za ekspanziju što je posebno važno ako se zna da samo peradarski sektor, na primjer, za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta", istakao je Šarović za EuroBlic.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja ograničenja uvoza junećeg mesa i žive stoke, Šarović je kazao da takvu odluku donosi Savjet ministara BiH poštujući pravila i procedure utvrđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a da podnosioci zahtjeva za uvođenje mjera mogu biti samo farmeri proizvođači i to oni proizvođači koji proizvode i uzgajaju više od 50 odsto ukupne bh. proizvodnje.

"Ove mjere mogu biti samo privremene jer je SSP-om tako dogovoreno, ali i iz razloga što BiH u ovome trenutku ne može sa svojom proizvodnjom podmiriti ukupne godišnje potrebe stanovništva", naveo je Šarović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije