Tržište

Povećana potražnja u Srpskoj: Minus uduplao prodaju akumulatora

Povećana potražnja u Srpskoj: Minus uduplao prodaju akumulatora
Foto: Pixabay/BruceEmmerling | Povećana potražnja u Srpskoj: Minus uduplao prodaju akumulatora

BANJALUKA - Hladni zimski dani utiču na sve, pa tako i na vozače, kojima sve češće otkazuju akumulatori, a prema riječima naših sagovornika, temperature koje su u minusu povećale su prodaju baterija za auto, i to čak za duplo.

Otkazivanje akumulatora je uvijek neugodno iskustvo, a i uvijek je iznenađenje, tako je kazala i jedna Banjalučanka koja je pri paljenju automobila vidjela da nešto nije u redu. 

"Nisam iskusan vozač i nisam odmah ni znala o čemu se radi", kazala je ona.

Kako je dodala, nije mogla da upali automobil pa je nazvala brata, koji joj je odmah znao u čemu je problem s obzirom na to da je temperatura pala u minus.

"Upalili smo automobil preko kabla, odvezla sam do prvog majstora i odmah stavila novi akumulator", kazala je ona.

Kako je dodala, koštao je 150 KM, ali tada nije ni razmišljala o cijeni jer je samo htjela da što prije riješi problem.

Kako su za "Nezavisne novine" kazali iz banjalučke prodavnice auto-dijelova "Sladaboni", potražnja za akumulatorima je povećana.

"Imamo povećanu potražnju za novim akumulatorima, ali, takođe, imamo i veliki broj reklamacija starih akumulatora koji su pod garancijom, a razlog tome je svakako dotrajalost vozila koja utiče na akumulatore", navode iz ove prodavnice.

Iz prodavnice "Tudor akumulatori" u Banjaluci ističu da je zimi duplo veća potražnja nego inače.

"Zimi je potražanja duplo veća od prosjeka. To je taj period od dva mjeseca kada imamo povećanu prodaju", navode iz ove prodavnice.

Prema njihovim riječima, hladnoća sama po sebi skine 30 do 40 odsto snage akumulatora.

"Akumulator uopšte nije imun na hladnoću. On i te kako osjeti hladne dane. Potražnja je najveća jer stariji akumulatori ne mogu da izdrže hladne dane, dok novi imaju tu snagu da preguraju hladnije vrijeme, kao i veće minuse", navode iz ove prodavnice.

Kako su za "Nezavisne novine" kazali iz Auto-dijelova "Milovanović" iz Bijeljine, potražnje ima, ali ističu da se vozači prvo obraćaju  majstorima da pokušaju da riješe taj problem, pa tek onda, kad je nemoguće da se popravi, dolaze da kupe novi.

"U odnosu na ljetni period potražnja je povećana. U posljednih mjesec dana građani češće dolaze po akumulatore", navode iz "Milovanovića", dodajući da se ovakva potražnja bilježi svake godine u ovom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije