Tržište

Pratite nas na Google news

Predstavljena prva sprska kriptovaluta "xCEEdium"

Predstavljena prva sprska kriptovaluta "xCEEdium"
Foto: N.N. | Predstavljena prva sprska kriptovaluta "xCEEdium"
Tanjug

Promocijom internog korišćenja prve srpske kriptovalute "xCEEdium", u Beogradu je danas počela Međunarodna konferencija o digitalnoj transformaciji i inovacijama u finansijskom sektoru "xCEEd 2018".

Srbija je zbog potencijala za tranziciju u finansijskoj tehnologiji drugi put domaćin najuticajnijim ljudima iz ove oblasti na globalnom nivou.

Konferencija "xCEEd 2018" je prvi događaj u svijetu sa sopstvenom kriptovalutom "xCEEdium", čija je praktična primjena počela na samoj konferenciji.

Kriptovalute su mijenjale konvencionalan novac u posebno dizajniranom Gift Shopu konferencije u kome su učesnici trošili svoje xCEEdiume.

Konferenciju je podržala Vlada Srbije, a prisustvuju predstavnici kompanija koje do sada nisu poslovale u ovom dijelu Evrope.To su ključni inovatori i lideri u FinTech industriji iz 11 zemalja, koji smatraju da Srbija može biti FinTech lider u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Direktor kompanije Paneleven i osnivač "xCEEd" Pavle Ljujić je rekao Tanjugu da je ovo "prva na planeti konferencija koja je napravila svoju kriptovaluta na otvorenom blokčejnu".

"xCEEdium" je kriptovaluta bazirana na Ethereum tehonologiji koja omogućava učesnicima konferencije da nauče nešto više o blockchain-u i nagrađuje ih za to učenje.

Kako je rekao, delegati konferencije mogu da zarađuju i onda da troše kriptovalutu u prodavnici.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović je rekao Tanjugu da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije i da Kancelarija prati sva nova zbivanja u svijetu po pitanju "blokčejn" tehnologije i kriptovaluta.

Naglasio je moramo kao zemlja da budemo oprezni i vodimo računa da se odgovarajućom regulativom zaštiti domaće finansijsko tržište, što i radi NBS.

"Želimo da budemo lider u inovativnosti i znanju, ali sve mora biti u okviru zakona", poručio je Jovanović.

Govoreći o inovacijama u finansijskom sistemu Srbije, Jovanović je podsjetio da već u oktobru treba da zaživi novi "instant" platni sistem NBS, koji će omogućiti da se zarade isplate i neradnim danima, kao i niže provizije u platnom sistemu.

"Biće pušten instant plaćanja koja treba da budu alternativa plaćanju platnim karticama i samim time treba da bude jeftinije i dostupnije građanima, kojima će omogućiti '24 puta sedam' plaćanja i manje provizije u sistemu plaćanja".

Jovanović je istakao da Kancelarija za IT zato podržava tu inicijativu NBS i radujemo se da što pre ta vrsta plaćanja bude pokrenuta.

"Značajan korak je uradila sama Kancelarija za IT omogućivši plaćanje platnim karticama na portalu E uprave, zatim i elektronskim novcem, ali i plaćenje integrisanim elektronskim bankarstvom. Značajne stvari radi NBS u ovom segmentu: donjet je novi Zakon o deviznom poslovanju koji mnogo olakšava onima koji rade sa inostranstvom i pokrenute su inicijative za izmjene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije