Tržište

Strah od većih cijena, ali i nestašice, prazni rafe

Strah od većih cijena, ali i nestašice, prazni rafe
Foto: Arhiva Nezavisne novine | Strah od većih cijena, ali i nestašice, prazni rafe

BANJALUKA, ŠIPOVO - Iako nadležni upozoravaju da nema mjesta panici što se tiče nabavke osnovnih životnih namirnica, građani Srpske uveliko zbog straha od nestašice prave zalihe, a kako kažu naši sagovornici, jedan od razloga je upravo kriza između Ukrajine i Rusije.

Da je i u tržnim centrima povećana potražnja za namirnicima, kaže Aleksandra Marković, portparolka domaćeg trgovačkog lanca "Tropik".

"Kada su u pitanju osnovne životne namirnice, primijećen je porast prodaje u posljednjih nekoliko dana. Naši lanci snabdijevanja uredno funkcionišu i imamo dovoljne količine svih namirnica u marketima", kazala je Markovićeva.

Iz "Marketa AS" ističu da se osjeti da imaju sve više kupaca i da je porasla prodaja osnovnih životnih namirnica.

"Ljudi prave zalihe namirnica. Najviše traže ulje, šećer, brašno", kazali su iz ovog marketa i dodali da je u njihovim objektima prisutna gužva od ranih jutarnjih sati.

"Naši marketi su trenutno dobro snabdjeveni i imamo zaliha", dodaju iz ovog preduzeća.

Da je strah od većih cijena, ali i nestašice, ovih proizvoda jedan od glavnih razloga povećane potražnje po marketima, kaže i Aleksandar Milić, psiholog.

 "Iz dana u dan imamo poskupljenje goriva, pa dolazi do većih cijena određenih artikala, tako da građani iz straha od većih cijena prave zalihe. Možemo očekivati da će upravo zbog sukoba Rusije i Ukrajine doći do problema sa snabdijevanjem prehrambenih proizvoda", kazao je Milić.

Istakao je da se građani odlučuju da kupuju zalihe namirnica upravo zato što nema robnih rezervi u Srpskoj, jer, kako kaže, u slučaju nestašice ne mogu računati na tu pomoć.

Da je strah zbog dešavanja u Ukrajini "natjerao" ljude da pohrle u markete po zalihe osnovnih životnih namirnica, smatra i Ivan Šijaković, sociolog.

"Smatram da toliki strah domaćeg stanovništva nije opravdan, jer teško je očekivati da će ovaj sukob predugo trajati", kazao je Šijaković.

Jedan od kupaca u banjalučkom marketu je kazao da se boji poskupljenja te da namirnice kupuje dok su koliko-toliko po normalnim cijenama.

I u ostalim opštinama širom Srpske bilježi se potražnja za osnovnim životnim namirnicama, te kako kažu mještani Šipova, već u lokalnim prodavnicama nema brašna u pakovanju od 25 kilograma.

"U više prodavnica u Šipovu tražili smo vreću brašna, ali nismo uspjeli pronaći", kazala nam je jedna mještanka ove opštine.

Podsjetimo, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, izjavio je u ponedjeljak da je Republika Srpska u ovom trenutku snabdjevena potrebnom robom, da su obezbijeđene određene zalihe i ovdje i van Srpske i da nema razloga za paniku.

"Srpska nema nijedan problem te vrste", rekao je Dodik.

Naglasio je da je tržište snabdjeveno, ali da postoje određena povećanja cijena, što će se regulisati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije